В Истанбул започна процесът срещу протестиращите от "Таксим"

10228
В Истанбул започна процесът срещу протестиращите от "Таксим"

В Истанбул започна процесът срещу 26 участници в антиправителствените протести на площад „Таксим”, предаде AFP. Те са обвинени в организирането на демонстрациите, които поставиха най-сериозните предизвикателства пред турското правителство от началото на управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, коментира агенцията.

Пред съда се изправят 26 членове на активистката група „Солидарност за Таксим”, която включва лекари, архитекти, инженери, обвинени за организирането на протестите, започнали през юни 2013 г.

Турция иска извънредни съвещания на НАТО и ООН заради Ирак

Министерството на външните работи на Турция призова международните организации, НАТО и ООН за провеждане на извънредни заседания във ...

Критици критикуват процеса като опит да се ограничи влиянието на дисиденти.

Протестите през юни миналата година започнаха като малко движение на природозащитници, които искаха да спрат строителството в парка Гези в Истанбул. Демонстрациите бързо обхванаха цялата страна и се превърнаха в протест срещу правителството на премиера Ердоган.

Мюджела Япъджъ, която е генерален секретар на Истанбулската камара на архитектите, е един от ключовите обвиняеми. Пред Агенция Франс прес тя каза, че е била арестувана, а в полицейския участък е била съблечена и лишена от лекарствата й за редица хронични заболявания. Тя заяви, че не се страхува да прекара остатъка от живота си зад решетките. "Изживях пълноценен живот. Няма значение къде ще прекараш остатъка от живота си, когато смяташ, че 14-годишно момче е убито", каза тя по повод смъртта на Беркин Елван по време на протестите.

Нейният адвокат Тургут Казан заяви, че няма достатъчно доказателства за престъпна организация. "Има само едно изречение в обвинителния акт, в който се твърди, че моята клиентка е обвинена в създаване на престъпна организация: "Защото се е събрала с други хора", каза адвокатът.

В съда ще се яви и Али Черкезоглу, който е генерален секретар на Истанбулската медицинска камара. Той е помогнал на няколко демонстранти, ранени по време на протестите. През януари Турция прие нов закон, съгласно който, лекарите нямат право да оказват първа помощ без разрешение. Критиците твърдят, че това е опит да се попречи на лекарите да лекуват протестиращи. Няколко дела, свързани с протестите, вече са заведени и в други градове.

"Единствената цел на това дело е да се сплашат хората. Прокурорите сложиха белезници на представител на всяка социална група, за да ги изпратят в затвора. Те искат всеки, без значение от възраст, професия или минало, да бъде съден, защото е бил на протестите", казва Баки Бога от Асоциация за човешките права в Турция. Десетки хора бяха ранени по време на годишнината на 31 май от протестите през 2013 г.

В същото време турското правителство започна нова вълна от чистки, насочени срещу 2000 магистрати, в рамките на борбата с бившите му съюзници от организацията на имама Фетула Гюлен. Масови уволнения има и в ръководството на Централната банка.

В публикувано снощи комюнике Върховният съвет на съдиите и прокурорите оповести списък с 2224 магистрати, които ще бъдат сменени. Това е най-голямата чистка, предприета от правителството в съдебните институции, след избухването в средата на декември на безпрецедентен корупционен скандал, който опетни целия кабинет, включително премиера Ердоган.

Ердоган заяви, че движението на мюсюлманския пророведник Фетула Гюлен е в основата на обвиненията срещу него и че е организирал "заговор" за свалянето му от власт.

От края на миналата година премиерът нареди безпрецедентни чистки в полицията, където над 6000 служители бяха уволнени или преместени на друг пост, и в съдебната система, където "гюленистите" са много влиятелни.

В изявление вчера Ердоган, който се готви да обяви кандидатурата си за президентските избори през август, отново заяви желанието си да се бори с "паралелната държава", създадена от привържениците на Гюлен. "Отсега-нататък те вече не трябва да имат никаква подкрепа от наша страна", заяви той.

Освен това Управителният съвет на Турската централна банка замени петима от своите висши ръководни кадри, включително началника на кабинета на управителя на банката Ердем Баши, съобщиха турските медии. Промените стават в разгара на войната между Баши и Ердоган заради валутната политика на банката.

В края на януари тя пристъпи към повишаване на водещите си лихвени проценти, за да спре срива на лирата, жертва на политическото напрежение в страната и безпокойството относно икономическия растеж. Ердоган публично се противопостави на това решение и изиска силно намаляване на лихвите, за да се избегне всякакво негативно влияние върху растежа. Но Баши отказа, тъй като инфлацията достигна 10% на годишна основа и ще остане висока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com