В Газа няма примирие, Израел продължава ударите

6608
В Газа няма примирие, Израел продължава ударите

Днес израелската армия нанесе десетки удари срещу Ивицата Газа и разруши още една правителствена сграда, голямо полицейско управление и един от главните мостове в палестинския анклав, предаде БГНЕС.

Една от най-значителните цели на нощните бомбардировки е бил комплексът правителствени учреждения "Абу Хадра" в центъра на Газа. Преди новия епизод от конфликта там се е помещавала службата за издаване на паспорти и за регистриране на желаещите да пътуват зад граница. Срещу сградата са били изстреляни 5 ракети. Пострадали са също разположените наблизо офиси на арабския телевизионен канал Ал Джазира и на иранската информационна агенция.

Разрушен е също мостът Ал Захра, който свързва центъра на Газа със северния район на града. Унищожен е и щабът на полицията в Хан Юнис, втория по големина град в тази палестинска територия.

Решението на въпроса за примирието между Израел и ХАМАС ще бъде отложено до сряда, съобщи телевизионният канал Ал Арабия, цитиран от ИТАР-ТАСС. Каналът се позова на представители на ХАМАС. АФП съобщи, че сградата, в която се намира офисът на кореспондента й в Газа, е засегната от израелски удар.

В дипломатическите усилия се включи на място в Йерусалим и ръководителката на американската дипломация Хилъри Клинтън. Израел продължава да настоява на международни гаранции за прекратяването на ракетните удари и контрабандата на оръжие в анклава, докато арабската страна иска освен прекратяването на ударите и вдигане на шестгодишната блокада на ивицата Газа от страна на Израел.

По-рано източници на ХАМАС и Ислямски джихад бяха по-категорични, че примирието ще бъде обявено в следващите часове.

Египетски източник, запознат с преговорите, беше по-предпазлив, като заяви, че "на този етап няма окончателно решение". "Египет изпрати окончателното предложение и очакваме окончателния израелски отговор. Ако има споразумение по този въпрос, това означава, че сме близо до обявяването на примирие", заяви той.

Израелски дипломатически източник заяви пред АФП, че преговорите продължават. "Работим много усилено, използвайки дипломатическите си канали. Работим продължително. Но не мога да ви кажа кога ще дойде примирието", заяви той.

Обявяват примирие в Газа до часове

Примирие в Газа ще бъде обявено в Кайро тази вечер, съобщиха източници на "Хамас" и Ислямски джихад, предаде БГНЕС. Примирие за прекра...

Няколко часа по-рано египетският президент Мохамед Морси заяви, че израелската "агресия" срещу Газа ще приключи във вторник и посредническите усилия на Кайро ще донесат резултати до няколко часа. Високопоставен представител на ХАМАС съобщи пред АФП, че "споразумението се очаква да се проясни в идните часове". Основният въпрос според него е дали Израел ще започне да облекчава шестгодишната блокада на Газа, считано от влизането в сила на примирието, или по-късно.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com