В Анкара протестираха срещу ислямизирането на образованието

15660
В Анкара протестираха срещу ислямизирането на образованието
Снимка: БГНЕС

В турската столица Анкара се състоя многолюдна протестна демонстрация срещу опитите за ислямизиране на турското образование, предприети с въведените реформи от страна на просветното министерство и правителството. Протестът се организира от синдиката на просветните работници Егитим-ИШ.

Стотиците участници се опитаха да стигнат до централния площад на турската столица Къзълай. Те носеха в ръце плакати с надписи, указващи, че предприетите от правителството реформи в образователната система ще задълбочат нейното ислямизиране.

Турция гласува спорен законопроект

Спорен законопроект, целящ засилването на политическия контрол над назначенията на магистрати, бе приет от турския парламент, съобщи па...

”Искаме светско оразование, не на въвеждането на ислямистките норми в образованието на подрастващите”. Това скандираха участниците, информира БНР.

Силите за сигурност не разрешиха на демонстрантите да стигнат до площада. Те го заградиха с барикади и направиха жив щит на пътя. Използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат протестиращите.

Съобщава се и за сблъсъци между демонстрантите и полицията, арестувани са над 100 души. Между задържаните е и председателят на синдикалния съюз по образованието Вели Демир. Има пострадали от сълзотворния газ.

Неотдавна турското министерство на образованието прие решение за въвеждането на обучение по ислям във всички турски учебни заведения. Преди това дисциплината бе задължителна само в религиозните училища, т.н. имам хатипи. Решението се счита за отклонение от светските принципи в образованието, въведени от Ататюрк.

Протестиращи и членове на управляващата партия се сбиха в Турция

Протестиращи срещу корупцията и рушветчийството в Турция са се сбили снощи с с членове на управляващата Партия на справедливостта и раз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com