Юнкер: Турция трябва да е безопасна, иначе преговорите с ЕС спират

3486
Юнкер: Турция трябва да е безопасна, иначе преговорите с ЕС спират
Снимка: Getty Images/Guliver

"Ако Турция не бъде в списъка с „безопасни страни”, преговорите за членство в ЕС могат да бъдат прекъснати”, заяви в Европейския парламент (ЕП) председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан – Клон Юнкер, предаде БГНЕС.

Наскоро ЕК предложи Турция и страните от Западните Балкани да бъдат оценени като безопасни. Това означава, че мигрантите, които са пристигнали в ЕС от безопасни страни, могат да се завърнат там.

„Турция полага големи усилия за приемане на имигранти и е очевидно, че имаме нужда да защитим външните граници”, посочи Юнкер.

Той добави, че "добрият отговор на проблема с имигрантите не е в издигането на стени, защото имигрантите ще намерят път към Европа".

„Невероятно е през 2015 г. да се издигат огради между страните от ЕС, това би било края на Европа, ако всички постъпят така”, заяви Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна каза, че приемането на мигранти и съхранението на външните граници на ЕС е обща отговорност.

„Станахме свидетели на бавно раждане на нови форми на политически натиск, нова хибридна война, в която миграционни вълни се използват като инструмент, като оръжие. Да се предпазим от крайностите”, призова Туск.

Той добави, че миграционната вълна само ще се засили, ако сирийският президент Башар Асад остане на власт.

„Европа без външни граници означава Европа без Шенген. Европа без външни граници ще бъде разсадник на страх и рано или късно причина за политическа катастрофа”, посочи Туск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com