Южна Корея: КНДР вероятно готви четвърти ядрен опит

9496
Южна Корея: КНДР вероятно готви четвърти ядрен опит
Снимка: Getty Images / Guliver

Северна Корея може би се подготвя да извърши четвърти ядрен опит, твърди Южна Корея. Според Сеул Пхенян развива усилена дейност на мястото, където досега режимът на Ким Чен Ун е правил такива неща, в дните преди визитата на Барак Обама в региона, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Военните ни забелязват засилване на дейността във и около полигона Пунги-ри, заяви говорителят на военното министерство Ким Мин Сеок пред репортери. По неговите думи севернокорейската ядрена програма била на такъв етап, че може да бъде извършен ядрен опит във всеки момент. Чакала се само заповед на ръководството в Пхенян.

Северна Корея досега е направила три ядрени опита – през 2006, 2009 и 2013 г. и всичките са на споменатия полигон в североизточните райони на страната.

Ким не влезе в детайли за наблюдаваната активност на Северна Корея, но не изключи да ставата дума просто за тактика за повишаване напрежението около визитата на Обама в региона. Говорителят допълни, че Южна Корея и САЩ обменят усилено информация и че обединения съвет на началник-щабовете на Сеул е създал специална част която да действа в случай , че Пхенян извърши пореден подземен ядрен опит. В понеделник Пхенян определи идното посещение на Обама в Южна Корея като опасно и коментира, че то ще увеличи напрежението и може да донесе "черните облаци на надпреварата с ядрено оръжие" над Корейския полуостров.

През миналата година КНДР рестартира реактора в Йонгбьон за плутоний, който беше спрян през 2007 г. във връзка с договора за помощ срещу разоръжаване. Този реактор е в състояние да произвежда по 6 кг. плутоний годишно – достатъчно за една атомна бомба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com