Турско-китайска среща на фона на нарастващо напрежение

6985
Турско-китайска среща на фона на нарастващо напрежение
Снимка: Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна в Пекин, за да проведе разговори с китайския си колега и други висши служители на фона на нарасналото напрежение между двете страни заради отношението на Китай спрямо мюсюлманското малцинство на уйгурите.

Ердоган, който ще се срещне с Си Дзинпин по-късно днес, многократно обвини Китай за систематично потисничество срещу уйгурите, които споделят близки езикови, културни религиозни връзки с турците. Турският президент дори нарече ставащото в Западен Китай „геноцид“. Пропастта между китайските и турските виждания относно уйгурите може да усложни предстоящите дискусии за подобряване на отношенията.

Влезе ли Ердоган в капана на ИД?

Турция най-после реши да се активизира срещу терористите от ИД. От смяната на курса на Анкара обаче печелят и двете страни. И още една...

Уйгури избягаха от Китай, търсейки убежище в Тайланд, а Турция им предложи подслон против волята на Пекин. Банкок заяви по-рано този месец, че 100 души са депортирани обратно в Китай след като други 170 жени и деца са били изпратени в Турция в края на юни.

Китайският вестник China Daily пише, цитиран от "Ал Джазира", че „уйгурският въпрос може да отрови отношенията и да доведе до провал на сътрудничеството, ако бъде оставен без надзор“.

Вестникът предполага, че Пекин ще окаже натиск върху Ердоган да спре турски официални лица да предоставят документи на уйгури, които „незаконно са напуснали Китай“. И докато напрежението с бежанците достигна нови върхове, активисти щурмуваха тайландското консулство в Истанбул и изгориха китайското знаме пред представителството на Китай в града.

През 2013 година Турция навлезе в преговори с китайска държавна компания за договор за противоракетна система на стойност 3,4 милиарда долара, предизвиквайки негодувание в останалите членове на НАТО. Окончателната сделка се забавя, като Ердоган отбелязва „пречки“, които са се появили след първоначалното китайско предложение и най-вероятно този „въпрос“ ще бъде на дневен ред по време на срещата в Пекин.

Фабрика за фалшиви айфони беше затворена в Китай

Фабрика, която по всяка вероятност е произвела над 41 000 фалшиви айфона, беше затворена в Китай, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС. П...

Увеличаването на турския износ към Китай също вероятно ще е приоритет по време на срещата между двете държави.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com