Турският маршрут за руския газ е не по-малко рисков от украинския

15665
Турският маршрут за руския газ е не по-малко рисков от украинския
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският маршрут за износа на руски газ не е крие по-малко транзитни рискове, отколкото украинският, и освен това така или иначе ще се сблъска с проблеми в ЕС, пише руското издание на Forbes.

Руското ръководство не иска да се примири с провала на проекта „Южен поток” и възнамерява да прокара алтернативен маршрут за износ на газ.

Плевнелиев: В момента никой не знае печелим или губим от "Южен поток"

Вярвам, че решаването на „Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия. Към момента никой не може да прецени дали печелим или губ...

Проблемът обаче е в това, че всеки маршрут от Русия към европейските потребители – било то през Турция или България – неизбежно ще се сблъска с реалността в ЕС, т.е. с необходимостта да се спазват правилата за конкуренцията на енергийния пазар. Нормите от третия енергиен пакет не позволяват на доставчика на газ да бъде едновременно с това и монополен собственик на тръбопроводите.

Опитът да се отклони износът към Турция не може да не предизвика недоумение. Турците нямат нужда от толкова газ, колкото „Газпром” им обещава по бъдещата тръба по дъното на Черно море – 63 млрд. куб.м. годишно. Основната част от обещания обем ще бъде пренасочен към Южна Европа през бъдещия газоразпределителен център на границата между Турция и Гърция. Там „Газпром” ще трябва да се конкурира с каспийския, а в бъдеще с иранския и с иракския газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com