Турският гамбит или как умря "Южен поток"

21589
Турският гамбит или как умря "Южен поток"
Снимка: Getty Images / Guliver

Отказът от строителството на „Южен поток” на пръв поглед е свързан изключително със загуби за Русия. Но това далеч не е така. В крайна сметка европейските потребители ще са тези, които ще страдат, а при това самият ЕС отдавна активно възпрепятства строителството му, коментира „Вести”.

Президентът на Русия Владимир Путин по време на своята визита в Турция официално сложи точка по този въпрос.

"Коммерсант": Русия трябва да се откаже и от "Южен поток", и от "Син поток"

Русия се отказа от Южен поток – един от най-големите проекти, чието геополитическо значение превишаваше икономическото. След кон...

„Предвид позицията на ЕК, която не способства реализирането на този проект, предвид това, че сме получили разрешение само от съответстващите инстанции в Холандия, вярно, това беше положително решение, но предвид факта, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то поне да поиска от ЕК компенсации за пропуснатите изгоди”, заяви Владимир Путин.

Вместо това се планира пренасочване на газопровода, като Русия и Турция се договориха за изграждане на тръбопровод през Черно море, каза от своя страна директорът на „Газпром” Алексей Милер.

Капацитетът на газопровода възлиза на 63 млрд. куб.м. годишно, т.е. ще бъде равен на този на „Южен поток”. Турция в момента е вторият най-голям покупател на руски газ след Германия. А от 1 януари 2015 г. Анкара ще получи 6-процентна отстъпка от цената за газа.

На практика газ все пак ще постъпва, но с транзит през Турция, тъй като на страната са й необходими само 14 млрд. куб.м.

Боб ли е хвърлял господин Путин?

"Боб ли е хвърлял г-н Путин, та да съобщи цифрата на загубите за България?". Така икономистът Владимир Каролев коментира в ефира на bTV...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com