Турски съд глоби вестник за обида на Ердоган

6488
Турски съд глоби вестник за обида на Ердоган

Съд в Анкара наложи глоба от 20 000 турски лири (7760 долара) на един от основните опозиционни вестници в страната - "Хюриет", за това, че в свой коментар един от авторите е обидил президента Реджеп Ердоган, предаде БГНЕС.

Според съда коментарът на автора Мехмед Йълмъз от 25 август 2014 г. е "нападение върху личните права" на Ердоган.

На същата дата изданието публикува обширна статия на Йълмъз, в която той припомня обширните обвинения в корупция срещу президента, само две седмици след като печели изборите и поема поста.

Решението на съда идва на фона на нарастващия брой на журналисти, блогъри и други общественици, които са съдени за обида срещу Ердоган и други висшестоящи държавници. Независимо че е опозиционната медия "Хюриет" спазва умерена линия на говорене спрямо президента. Въпреки това вестникът влезе в остър конфликт с Ердоган заради начина, по който отрази смъртната присъда на бившия египетски президент Мохамед Морси. Вестникът отрази новината със заглавието "Смъртна присъда с 52%", а със същите проценти Ердоган спечели изборите миналия август.

В момента Турция е изправена пред парламентарни избори в началото на юни, за които се предполага, че ще бъдат спечелени отново от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чийто представител преди беше Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com