Турски опозиционни медии с рекордна глоба от държавата

14952
Турски опозиционни медии с рекордна глоба от държавата
Снимка: БГНЕС

Висшият съвет за радио и телевизия в Турция наложи рекордна глоба в размер на 2 542 649 лири на медийната групировка Саманйолу, съобщава в. "Заман", цитиран от БГНЕС.

Жестокото наказание е заради 102 публикации и предавания в рамките на 10 месеца. Цитиран е генералният директор Хидает Караджа, който смята, че цензурата, налагана от сегашната власт, е безпрецедентна и такъв натиск върху медиите не е имало дори по времето на военния преврат.

"За 76 публикации в новинарския сектор глобите за 10 месеца са в размер на 938 828 лири, а за 26 предавания по телевизията – 603 821 лири. Общата сума надхвърля 2,5 милиона", казва Караджа.

Според Висшия съвет за радио и телевизия обаче подобни административни наказания с много по-големи парични глоби са наложени и на редица други радиотелевизионни оператори в Турция. Това не е вярно, забраните за излъчвания на останалите тв канали не са придружени с наказателни глоби, твърди Караджа. Според него все повече медии оспорват в съда действията на Висшия съвет, продиктувани единствено от стремежа да бъде смазана свободата на словото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com