Турски медии: Елиф Шафак и Орхан Памук са западни агенти

28451
Турски медии: Елиф Шафак и Орхан Памук са западни агенти

Турски издания, подкрепящи управлението на Реджеп Ердоган, обявиха Елиф Шафак и Орхан Памук за подставени лица на Запада, информира "Гардиън".

Проправителственият в. "Takvim" твърди, че двамата световноизвестни писатели са "проекти, развивани от западните сили, за да саботират местното правителство". Друго издание, "Yeni Akit", още по-радикално твърди, че двамата "не са хора".

Турция: Гърция не зачита турското малцинство

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е обвинил Гърция в несъблюдаване на правата на турците, живеещи в страната, пр...

Според тамошните медии международното литературно лоби избира различни автори във всяка страна и ги използва за атака срещу съответното правителство.

Текстовете в турската преса идват след скорошни коментари на двамата автори срещу репресивното отношение спрямо жените в страната. Памук неведнъж е попадал под ударите на власт и медии - той бе съден през 2005 г. заради изказването, че Турция е отговорна за геноцида над арменците, в който са убити над един милион души.

Отговорът на Шафак пък е, че изобщо не е изненадана, защото това се случва всеки път, когато тя каже или напише нещо срещу държавата. Тя допълни, че теориите на конспирацията са разпространени в страната и, за съжаление, хората им вярват.

Джо Гланвил, директор на английския отдел на международната организация на писателите ПЕН клуб, коментира: "Това очевидно е отчаян опит да се подкопаят авторитетът и влиянието на Шафак и Памук. Опитват се да ги изкарат подставени лица, а не независими интелектуалци. Абсолютно традиционна тактика на сплашване от страна на такива правителства. Те използват своите медии, за да дискредитират всеки, който ги критикува".

Ердоган ще предвожда и правителството в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да разшири още повече правомощията си и от януари 2015 г. той ще председателства засе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com