Турската полиция с акция срещу вестник заради "Шарли ебдо"

13740
Турската полиция с акция срещу вестник заради "Шарли ебдо"
Снимка: Getty Images / Guliver

Турската полиция днес е предприела акция срещу печатницата на в. "Джумхюриет" в момент, когато се подготвяло разпространението на четири страници подбрани карикатури от новия брой на френското сп. "Шарли ебдо" в знак на солидарност с френското сатирично списание, при атаката срещу което миналата седмица загинаха 12 души, съобщи в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

Преди това полицията предприе извънредни мерки за сигурност при подготовката за излизане на притурката с карикатурите. Полицейски коли пристигнаха в печатницата на вестника в Истанбул рано сутринта и спряха камионите, за да предотвратят разпространяването на броя от 14 януари. Разпространението беше разрешено, след като прокуратурата се убеди, че карикатурите с тема пророка Мохамед не фигурират в приложението. Главният редактор на вестника Утку Чакирйозер по-рано беше казал, че са решили да не публикуват карикатура на заглавната страница, изобразяваща плачещия пророк Мохамед, държащ плакат с надпис "Аз съм Шарли" в знак на протест в солидарност със списанието. "Когато извършвахме подбора на карикатурите бяхме внимателни към религиозната чувствителност, както и към свободата на вярата, което отговаря на редакционните ни принципи", казва Чакирйозер в Туитър на 13 януари. "След дълго обсъждане решихме да не включваме челната страница на списанието."

Въпреки решението на всекидневника да не бъдат публикувани най-противоречивите карикатури, полицията разшири мерките за сигурност в околностите на неговата редакция в централния истанбулски квартал Шашли. При условия за анонимност служител на "Джумхуриет" каза пред репортер на в. "Хюриет", че вестникът е получил стотици смъртни заплахи. Въпреки официалните послания в подкрепа на жертвите, списанието беше мъмрено от много официални лица и коментатори за публикуването на карикатури на Мохамед. "В. "Джумхюриет" ще стане съучастник на списание, което накърни свещени ценности и извърши престъпления на омраза срещу мюсюлманите, критикувайки жестоко религията", писа консервативният в. "Яни Шафак", който е известен с близостта си до правителството.

Оцелелите служители на "Шарли ебдо" обявиха на 13 януари, че новият брой на списанието ще бъде отпечатан на 14 езика, включително турски и арабски. Неговият глравен редактор Жерар Биар подчерта, че турската версия е "най-важната". "Турция се намира в труден период и светското начало се намира под атака", заяви Биар пред АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com