Турската полиция получи неограничени пълномощия

10438
Турската полиция получи неограничени пълномощия

Законът бе гласуван след ожесточени дебати, продължили няколко седмици. Той разширява пълномощията на полицията и губернаторите за поддържането на обществения ред. Без предварително разрешение полицаите ще задържат до две денонощия демонстранти, чиито действия могат да доведат до нарушаване на реда. Освен това е възможен личен обиск на лица и на тяхното имущество след само устно разпореждане на полицията "при наличието на достатъчни основания".

Турция е готова да окаже логистична подкрепа на коалицията, водена от Саудитска Арабия

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Иран, че подклажда конфликта между сунитите и шиитите в Йемен. Той настоя Техеран незабавно да...

При необходимост властите ще могат да подслушват телефоните на гражданите в продължение на две денонощия без разрешение от съда.

"За неутрализация на заплаха" полицията получава и правото да използва оръжие спрямо онези, които нападат или правят опит за нападение върху стражите на реда и други лица. По време на масовите безредици властите ще могат да използват боядисана вода от водомети за разгонване на тълпите.

Обсъждането на законопроекта няколко пъти доведе до побоища в парламента. Опозицията смята, че промяната в закона превръща Турция в полицейска държава, като дава практически неограничени пълномощия на стражите на ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com