Турската полиция нахлу в сградата на вестник "Заман" и арестува главния редактор

18597
Турската полиция нахлу в сградата на вестник "Заман" и арестува главния редактор
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Турция предприеха тази сутрин мащабна акция в Истанбул и 13 провинции на страната срещу т.н. паралелни структури на опозиционното на правителството движение "Хизмет" на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен.

Турски медии: Елиф Шафак и Орхан Памук са западни агенти

Турски издания, подкрепящи управлението на Реджеп Ердоган, обявиха Елиф Шафак и Орхан Памук за подставени лица на Запада, информира "Га...

На разсъмване полицейски екипи нахлуха в сградата на вестник "Заман" в Истанбул, който е печатният орган на движението, предаде БНР.

Екипите са връчили заповед за арест на главния редактор на вестника Екрем Думанлъ, за разпит в полицията. Полицейските екипи от службата за борба срещу тероризма са предприели обиски в сградата, в присъствието на много служители на вестника, а симпатизанти на движението се намират пред сградата от снощи, протестирайки срещу полицейската акция.

Обиски и задържания са направени и в други медийни издания на движението - телевизия "Саманьолу", където са задържани сценаристи и ръководни лица и са отведени за разпит в полицията.

Другият крак на операцията е срещу отговорни полицейски служители в Шанлъурфа, Батман, Ескишехир и други области, които се счита, че са свързани с Фетуллах Гюлен. Досега са арестувани около 12 души. Медиите съобщиха, че са издадени заповеди за ареста на 32 души.

Турция: Гърция не зачита турското малцинство

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е обвинил Гърция в несъблюдаване на правата на турците, живеещи в страната, пр...

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу обвини властите, че това е поредният брутален удар срещу свободата на словото и медиите в Турция.

Преди време турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани, че ще изкоренят движението на Фетуллах Гюлен, огото обвинява, че е създал паралелни структури срещу държавните институции.

В същото време ислямският проповедник Фетуллах Гюлен, който се намира в Америка, призова милионите си поддръжници в Турция към спокойствие и въздържане от екстремни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com