Туркините с нов протест - снимат обувките си

25235
Туркините с нов протест - снимат обувките си

Турските жени публикуваха снимки на обувки в социалните мрежи в нова кампания срещу сексизма, вдъхновена от пламенната реч на депутатка в парламента, предаде БГНЕС.

Депутатката от турската опозиция Айлин Назлиака отправи унищожителна критика на половата дискриминация в Турция. Тя дотолкова се разгорещи, че заплаши да хвърли една от обувките си на висок ток по свои колеги депутати. "Кълна се в бог, дяволът в мен ми казва да сваля обувката си и да я хвърля по вас. Но поглеждам обувката си, след това поглеждам вас и си казвам: "Не си струва", заяви депутатката в речта си в парламента вчера.

В ислямския свят хвърлянето на обувка или показването на подметката на обувката на опонент са смятани за едни от най-големите обиди. Вдъхновени от силната реч, турските жени публикуваха снимки на обувките си с хаштаг #geliyorterlik (чехълът идва). "Чехълът ми идва и може да нарани като полицейска палка", пише потребителката на Туитър @blenderella.

Новата кампания идва след като турският вицепремиер Бюлент Арънч предизвика скандал миналия месец, заявявайки, че турските жени не трябва да се смеят на публично място. Това накара хиляди туркини да публикуват свои снимки, на които се смеят.

Гневният изблик на Назлиака дойде по време на разгорещено заседание на парламента, по време на което тя призова депутатите незабавно да обсъдят законопроект, предоставящ право на гласуване на жените жертвина домашно насилие, които са настанени в приют. Тя заяви, че Партията на справедливостта и развитието излага жените на насилие заради политиките, които налага на женското тяло. Според нея ПСР иска да контролира "как се обличат жените, какво ядат и какъв цвят червило използват". Домашното насилие е голям проблем в Турция, десетки жени са убивани от съпрузите си всяка година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com