Туризъм на вътрешните работи

43468
Туризъм на вътрешните работи
Снимка: БГНЕС

Забраната за пътуване извън страната стана факт за сътрудниците на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) и други силови структури. Ограничението за пътуване важи за над сто страни, до които министерството на външните работи препоръчва да не се пътува, за да се избегнат провокации и опити за вербуване от страна на чуждестранните спецслужби. Според силите за сигурност броят на тези страни се е увеличил във връзка със събитията в Украйна. Наредбите за пътуванията в чужбина ще бъдат определени окончателно съвсем скоро. Междувременно, руските туроператори виждат в служителите на силите за сигурност сериозен потенциал за развитието на туристическия бизнес на територията на страната, включително и в Крим.

По данни на „Коммерсант” в последните няколко дни високопоставени служители на министерството на вътрешните работи, министерство на отбраната, Федералната служба за контрол на наркотиците и други правоприлагащи ведомства са подписали разпоредби или инструкции, които всъщност представляват забрана за пътуване на техните служители в чужбина. Официално мерките бяха представени като временни ограничения, главно за хората, които имат достъп до държавни тайни, но според запознати източници впоследствие ограничителният режим може да бъде затегнат под формата на заповед.

Ръководителите на правоохранителните структури са въвели ограниченията, като са се позовали на препоръката на министерството на външните работи към руските граждани да не пътуват до повече от сто страни. По данни на източници на „Коммерсант” подразделенията на вътрешните работи на Русия са получили телеграма от ръководството на ведомството, в която се казва, че „поради усложняването на международното положение, причинено от кризата в Украйна, в някои страни са зачестили случаите на незаконни действия срещу служители на силите за сигурност и МВР на Русия, а провокациите и опитите за вербуване са се увеличили”.

„Министерството на външните работи на Русия изготви списък на страните, до които пътуването на руски граждани е нецелесъобразно”, се казва в телеграмата. „Прието е решение за временното ограничаване на пътуванията зад граница по лични причини за ръководителите от всички нива. Разрешение за пътуване може да се даде в извънредни случаи, като се вземат предвид всички фактори, включително обществено-политическата и криминогенната обстановка в страната на пребиваване, нивото на достъп до информация на служителите и на военнослужещите, които работят с данни, представляващи държавна тайна”.

От Федералната служба за контрол на наркотиците заявиха, че „още през тази седмица” са получили писмо с ограниченията за излизането от страната. Пресслужбата на ведомството не знае чий подпис стои под писмото, но потвърди, че такива документи са били получени „във всички силови ведомства”. „Писмото препоръчва до нормализиране на обстановката служителите да се въздържат от пътувания в страни, с които САЩ имат споразумение за екстрадиция,” добавиха от службата. На въпрос какво ще се случи, ако някой служител не се подчини на препоръките, от Федерална служба за контрол на наркотиците заявиха: „Няма такива случаи”. Междувременно, оперативни работници на службата съобщиха, че отговорността за издаване на разрешителни за излизане от страната е възложена на ръководителите на отделите.

Източник от министерството на външните работи поясни, че препоръките на ведомството във връзка с пътуванията зад граница винаги „се отнасят до всички граждани на Русия и не са със забранителен характер”. Друг източник на „Коммерсант” припомни, че на 10 април външното министерство „препоръча на руските граждани да се въздържат от пътувания до страни, които са подписали споразумения със САЩ за взаимна екстрадиция (броят на тези страни е 109 – бел. авт.), ако има подозрения, че американските правоприлагащи органи може да им предявят каквито и да е претенции”. Освен това, източникът обясни, че ключов момент в препоръката е последното изречение. По-рано МВнР препоръча на руснаците да се въздържат от пътувания в страни със сложна вътрешнополитическа обстановка.

Още преди 2-3 месеца ФСБ е разпространило до правоприлагащите ведомства препоръчително писмо „За мерките за увеличаване на контрола върху опазването на служебните и държавните тайни”. Съдържанието на писмото не е оповестено официално, но според някои източници в него става въпрос за промяна на наредбите за излизане зад граница на служителите от силите за сигурност. По-конкретно, става дума за това, че може да се изготви споразумение за състава на чуждестранните делегации на правоприлагащите органи с техните служби за сигурност и ФСБ. Излизането от Русия на служители, които имат достъп до държавни тайни, а това са всички сътрудници, които са свързани с оперативната или информационно-аналитична работа, може да бъде ограничено до краен предел. Във вторник в Съвета за сигурност на Русия обявиха, че окончателната заповед за излизането на служителите на руските правоприлагащи органи извън страната „се изготвя в момента”. „Не е взето никакво решение за изменение на действащите сега разпоредби”, заявиха от Съвета за сигурност. След като новата разпоредба бъде одобрена, тя ще бъде утвърдена и чрез заповед на ръководителите на правоохранителните ведомства.

Въпреки че нови заповеди не са нужни. Конституцията позволява ограничаване на правата на гражданите, когато става въпрос за националната сигурност, а член 24 от Закона „За държавните тайни” показва, че тези ограничения могат да се отнасят до пътуването на служителите на силовите ведомства в чужбина в съответствие с договорите, които подписват служителите. Като компенсация пазителите на държавните тайни получават парични надбавки към заплатите си. Оказва се, че ограничения е имало и досега. В много ведомства служителите с по-ниско ниво на достъп до държавни тайни, като например трета степен, трябва да уведомят ръководството си относно планирано пътуване в чужбина, а задграничните паспорти на пазителите на тайна от втора и по-висока степен се съхраняват в сейфове и се дават само за обявено пътуване и с разрешението на ръководството.

Все пак, изглежда промените не засягат всички. Те не се отнасят до хората със специален правен статут на съдии, до Руската разследваща комисия и главната прокуратура на Русия. Пресслужбата на Федералната служба за изпълнение на наказанията вчера заяви, че в нейните отдели „не са постъпвали подобни директиви”. Говорителят на Федералната миграционна служба Залина Корнилова също посочи, че не е запозната със съществуването на подобни писма. Не са получавали инструкции в тази насока и служителите на „гражданските” ведомства. От Федералната митническа служба заявиха, че не разполагат с информация за ограничаване на пътуванията на своите служители в чужбина. Министерството на отбраната засега не е дало официално потвърждение на затягането на режима за извънграничните пътувания на военнослужещите. За ФСБ пък подобни силни ограничения действат от няколко години.

Ръководителят на комисията за ОНД в долната камара на руския парламент Леонид Слуцкий обясни, че не е запознат с препоръките към силите за сигурност. Но според него има основания за издаването на подобни инструкции, тъй като „налице е противопоставяне на геополитическо ниво и провокациите не са изключени”. Той допълни, че трябва „да се оценят всички нюанси” на ситуацията при пътуването до друга страна. Малко вероятно е самите депутати да бъдат засегнати от ограниченията.

Междувременно, прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина смята, че попадналите под ограниченията служители на силите за сигурност може сериозно да подпомогнат вътрешния туризъм на Русия. Тя посочи, че вече „има сигнали” от туроператорите за анулирането на пътувания в чужбина от страна на служители на силовите структури и държавни чиновници. По данни на Съюза всяка година извън Русия пътуват около 10% от руснаците, докато 40% отпочиват „на село, на вила или не ходят никъде”. „Ако в Русия останат за почивките си да речем около 3 милиона служители на силите за сигурност, това ще представлява 10% увеличение на туристическия поток. Като се има предвид, че тези хора могат да си вземат прилични места за почивка, това ще бъде много добре за туристическата индустрия на страната”, отбелязва Тюрина.

Коммерсант

Лавров: Действаме като в Грузия, ако настъпят интересите ни

Русия ще действа като в Грузия през 2008 г., ако интересите й бъдат пряко атакувани. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com