Турция затруднява джихадистите към Сирия и Ирак

5373
Турция затруднява джихадистите към Сирия и Ирак
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция е включила в списъка с хора, на които е забранено да влизат на нейна територия, 12 800 души, заподозрени, че искат да стигнат до Сирия и Ирак. Анкара също отправя призив за помощ за спиране на потока от чужденци, които искат да преминат през Турция, за да се присъединят към джихадистите, предаде БГНЕС.

Близкият изток преживява "критичен момент", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на среща с американския си колега Джон Кери във Вашингтон.

Турция, която е част от НАТО, граничи със Сирия, Ирак и Иран и географското й положение я прави "основен партньор" в борбата на Съединените щати срещу групировката "Ислямска държава" (ИД ) според Кери.

През март САЩ и Турция започнаха да обучават и екипират хиляди сирийски бунтовници от т.нар. "умерена сирийска опозиция". След обучението си, те ще бъдат призовани да се върнат в Сирия и да се борят срещу силите на Башар Асад.

ИД "сега зависи в голяма степен от нови попълнения", за да се задържи на повърхността. Много от тях идват от страните от Персийския залив, но и от Европа.

Джон Кери предупреди страните да направят всичко възможно да разубедят младите, които искат да се присъединят към ИД още преди да заминат.

"Турция е една от страните, през които преминават чуждестранните бойци и ние правим всичко възможно, за да ги спрем", каза  Чавушоглу.

"Но страните, откъдето идват (бойците) също трябва да направят всичко възможно, за да ги спрат, преди да са тръгнали", каза той. "Имаме нужда от по-добро сътрудничество, по-добър обмен на информация и разузнавателни данни".

Джон Кери обяви плановете си да присъства на срещата на външните министри на НАТО в Анталия, Турция, на 13 и 14 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com