Турция внесе закон за съживяване на преговорите с кюрдите

19945
Турция внесе закон за съживяване на преговорите с кюрдите
Снимка: Getty Images / Guliver

Турското правителство представи законопроект за реформа в парламента за съживяване на мирните преговори с кюрдските бунтовници, очевиден опит да потърсят гласовете на най-голямата малцинствена група в Турция преди президентските избори през август, предаде БГНЕС.

Пакетът от шест реформи ще постави мирния процес под правна защита и ще предостави имунитет, включително на политици и държавни служители, участващи в мирните преговори с кюрдските бунтовници, заяви парламентарен източник пред АФП.

Озаглавен "Законопроект за спиране на тероризма и укрепване на социалната солидарност", пакетът с реформи има за цел също така да улесни възстановяването на правата на бунтовниците от обявената за незаконна Кюрдска работническа партия.

Пакетът дава на правителството властта да назначава лица и органи, които да провеждат разговори в страната и чужбина по отношение на така наречения "кюрдски въпрос".

Представянето на проекта идва в момент, когато управляващата Партия на справедливостта и развитието се подготвя на 1 юли да обяви своя кандидат за изборите. Очаква се това да бъде настоящият министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.

Подкрепата на кюрдското малцинство в страната, което съставлява една пета от населението и формира мнозинство в югоизточната част на страната, може да бъде жизненоважна за успеха на Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com