Турция спря приемането на сирийски бежанци

3467
Турция спря приемането на сирийски бежанци

Турция спря да приема сирийски бежанци, защото няма къде да ги приюти. Запълнени са всичките 6 лагера, намиращи се на турска територия. Числото на сирийските бежанци в Турция след погромите в Алепо и Хама достигна 78 хиляди души, предаде Стандарт нюз.

Само преди дни Анкара поиска съдействие от ООН за бежански лагери на територията на Сирия.

В момента около 6000 сирийски бежанци се намират на около 500 метра от границата между Сирия и Турция, където се подслоняват в хангарите за ТИР-ове, съобщават световните агенции. Повечето от бежанците са жени и деца. Положението е рисковано особено за здравето на децата, тъй като в района температурите са над 42 градуса и има опасност от възникване на епидемии. Няма и възможност да им бъде оказана лекарска помощ, а за бежанците имало само една медицинска сестра.

Според източници от турското външно министерство приемането на бежанци е преустановено и заради сигурността, понеже има данни, че с бежанския поток се прехвърлят и бунтовници на ПКК за терористични атаки в Турция, предаде БНР.

Йомер Кесмен, представител на турската хуманитарна организация ИХА, която доставя помощи отвъд границата заяви, че положението в Сирия е отчайващо. Досега съм бил в много региони, където се водят войни, но никъде не съм виждал такава драма, като тази, която в момента се разиграва в Сирия, казва той.

В бежанските лагери на турска територия положението също не е много добро, понеже са препълнени, а в други не са довършени строителните работи. Поради тази причина много бежанци спели на пейките в парковете и градините в Килис и Хатай.

Редактор: Сияна Любомирова

Кървава събота в Сирия - масово клане край столицата

Ново масово клане на стотици души край сирийската столица. Най-малко 200 души загинаха в град Дарая, който се намира югозападно от Дам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com