Турция се готви да евакуира посолството си от Триполи

10750
Турция се готви да евакуира посолството си от Триполи

Турция може да евакуира персоналла на посолството си в либийската столица Триполи. Информацията съобщи външният министър Ахмет Давутоглу, цитиран от Worldbuletin. Действията са продиктувани от влошаващата се ситуация в северноафриканската страна.

"От няколко месеца в Либия е в ход сериозен конфликт... Взели сме мерки за евакуацията на няколко стотин турци от Либия", заяви Давутоглу в интервю пред "АХабер".

САЩ засили военното си присъствие в Италия заради Либия

САЩ увеличиха броя на морските пехотинци и самолетите в италианската ВВС база Сигонела в Сицилия в случай, че се наложи евакуиране на...

Турското външно министерство повтори своето предупреждение за избягване на пътувания на турци до Либия поради хаотичните сблъсъци между враждуващи фракции в страната. В призива от сряда сутринта Анкара сериозно препоръча на гражданите си незабавно да напуснат Либия и да избягват неналагащи се пътувания дотам, след като поради обстрел бяха затворени либийски летища, информира БГНЕС.

На турците беше препоръчано да се придвижат по сухопътни пътища до съседен Тунис, откъдето те могат да вземат самолет до родината си и да се ползват от услугите на консулската служба там.

Миналата седмица в Триполи избухнаха сражения между силите от Либийски щит /част от либийската армия/ и въоръжени лица от Ал-Каакаа и Ал-Сауааг близо до столичното летище.

Ал-Каакаа и Ал-Сауааг са двете най-многобройни и най-добре въоръжени милиции, създадени по време на началото на бунта срещу режима на Муамар Кадафи преди три години. Проблемът за либийските власти е, че след падането на Зеления полковник през 2011 г. и убийството му създадени по места въоръжени групировки отказват да сложат оръжие.

Либия отново в хаос, стрелба по сградата на либийския парламент

Военновъздушна база на либийската армия е била обстреляна с ракета, съобщи АФП. По-рано бе атакувана сградата на парламента, а военен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com