Турция с няколко акции срещу крайнолеви активисти

3556
Турция с няколко акции срещу крайнолеви активисти
Снимка: Getty Images/Guliver

Турската полиция проведе няколко акции в Истанбул срещу заподозрени членове на крайнолявата организация "Народен Революционен Фронт за освобождение" (DHKP-C), предаде БГНЕС.

По време на акциите в истанбулския район Окмейдани са били задържани най-малко 10 души. В операциите са участвали десетки полицаи, както и бронирани превозни средства.

Акцията срещу предполагаемите членове на групата идва, след като през последните дни имаше две престрелки в града, за които отговорност се предполага, че носи DHKP-C.

Във вторник двама членове на групата взеха за заложник прокурор в истанбулски съд, който по-късно беше убит. Прокурор Мехмет Селим Кираз е работил по делото за смъртта на Беркин Елван, момчето което почина след наранявания, получени от полицията по време на протестите за парка "Гези". Елван е живял в Окмейдани, известен като център на про-леви и про-кюрдски симпатизанти.

Ден по-късно двама души се опитаха да проникнат в полицейско управление в града, което доведе до престрелка между властите и двамата нападатели. Единият от тях – жена, въоръжена с гранати и огнестрелно оръжие, беше застреляна, а нейният съучастник беше арестуван. Според медиите в страната застреляната Елиф Султан Калсен е била известен член на DHKP-C.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com