Турция разполага допълнителни войски по границата със Сирия

8573
Турция разполага допълнителни войски по границата със Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Турската армия прехвърля допълнително войски и военна техника покрай границата със Сирия. Подсилват се граничните участъци, в близост до които се водят боевете между "Ислямска държава" и кюрдските бойци, предаде БНР.

Турският премиер Ахмед Давутоглу потвърди, че са били увеличени войските в пограничната област. “Взехме предпазни мерки за защита на нашите граници. Ако възникнат ситуации, свързани с пресичането на границата, или заплашващи сигурността на страната ни, ще бъде издадена заповед за действие“, каза той.

Бокова предупреди за "културното прочистване" на ИД

Ръководителят на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова за кампания срещу "културното прочистване" на джихадистите от "Ислямска държава". В интер...

Давутоглу отхвърли вероятността за нахлуване на турската войска в Сирия, като заяви: ”Никой не трябва да очаква Турция да нахлуе в Сирия". "Но ако националната сигурност бъде заплашена, няма да чакаме до утре, а ще действаме веднага“, предупреди Давутоглу.

Турската армия има пълномощия за трансгранична операция в Сирия при опасност за сигурността на страната. Срокът на пълномощието изчита на 5 октомври и се очаква то да бъде подновено от новия парламент.

Турските вестници преди няколко дни писаха, че турската войска се подготвя за операция в Сирия. А също и, че евентуална намеса на турската войска в Сирия без международна легитимност би нанесла удар върху имиджа на Турция.

В същото време валията на пограничния град Мардин Йомер Фарук заяви, че копаят дълбоки окопи около Нусайбин, най-близкото до Сирия селище за подсилване сигурността на границата,а също и за спиране на нелегалните бежанци и контрабандистите.

"Ислямска държава" заплаши "Хамас"

Групировката "Ислямска държава" заплаши да превърне Ивицата Газа в своя територия и да свали от власт палестинците от "Хамас". Във вид...

Междувременно, за министър на отбраната бе назначен Веджди Гьонюл на мястото на избрания за председател на парламента Исмет Йълмаз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com