Турция предупреди Русия да не спира газовите доставки за Украйна

24232
Турция предупреди Русия да не спира газовите доставки за Украйна

Всеки опит да се спрат доставките на природен газ за Украйна ще повлияят негативно на турския внос на газ от Русия, заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз по време на посещението си в грузинската столица Тбилиси, пише Daily Sabah.

Йълдъз посочи, че не очаква да се стигне до прекъсване на доставките на газ, тъй като Украйна получава подкрепа от Международния валутен фонд и европейските държави, която ще помогне на Киев да покрие задълженията си към „Газпром”.

Яценюк: Путин говори небивалици

Украинският премиер Арсений Яценюк днес обвини руския президент Владимир Путин, че „говори небивалици”, като призова за отл...

Турският министър подчерта, че ако Русия наложи санкции на Украйна във вид на спиране на доставките на природен газ, Анкара ще разглежда този ход като налагане на санкции срещу Турция. „Смятаме, че задълбочените междудържавни отношения ще предотвратят допускането на такава грешка. Русия не иска да бъде лишена от печалбите, които получава от доставките за Турция, възлизащи на около 11 милиарда долара годишно, а Турция не иска да й бъдат спирани доставките”, заключи той.

Украйна все още не е покрила задълженията си за руския природен газ. Това заяви пред журналисти представителят на „Газпром” Сергей Куприянов, цитиран от украинското издание „Лига”.

„Срокът за заплащане за април свърши, плащания не са постъпили, просроченият дълг на Украйна за руски газ се увеличи до 3.508 милиарда долара”, каза Куприянов.

По-рано министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че преминаването към авансово заплащане на доставките на газ за Украйна не е ограничение, а условие в договора. По думите на министъра, срокът за изплащане на доставения в Украйна руски газ изтича на 7 май.

"Нафтогаз Украйна" не е платила на "Газпром", застрашени са доставките през Украйна

Украинската енергийна компания „Нафтогаз Украйна” не е платила в предвидения срок руските газови доставки за месец април, п...

Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан по-рано каза, че Украйна не е съгласна с оценката на задлъжнялостта си за руския газ в размер на 3.5 милиарда долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com