Турция отрече да купува петрол от "Ислямска държава"

16110
Турция отрече да купува петрол от "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз отрече твърденията, че Турция е купувала контрабанден петрол от членове на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

Така той отговори на публикация в "Ню Йорк Таймс", че Турция е дестинация за продаван на черно петрол от членовете на джихадистката организация, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

"Турската република е конституционна държава и трябва да купува и продава според това. Не е наш проблем, че някой твърди, че петролът от ИДИЛ е смесен с петрол, идващ от Киркук. Не сме били информирани за това и целият свят знае, че ще вземем необходимите мерки, ако бъдем уведомени за нещо такова", заяви Йълдъз при посещение в Катар.

Той опроверга публикациите, като заяви, че те имат определени намерения и "опитват да създадат имидж на Турция, че сътрудничи с ИДИЛ". Контрабандата с петрол от дълго време е проблем както за Ирак, така и за Сирия, особено след първата война в Ирак, когато беше наложена глобална забрана за петролните доставки от Ирак.

Местните хора от всички страни на границите се възползват от черния пазар, като използват стотици танкери и скрити газопроводи. След като ИДИЛ неотдавна си осигури властта над петролни резерви в Ирак и Сирия, нарасна безпокойството, че групировката е натрупала приходи за милиони долари от търговията с петрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com