Турция обяви тридневен траур в памет на загиналите палестинци в Газа

12590
Турция обяви тридневен траур в памет на загиналите палестинци в Газа
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Турция обяви тридневен траур в памет на загиналите палестинци в Газа. Отменени са всички празненства, а националните знамена ще бъдат свалени наполовина.

"Ние подкрепяме преговорите за прекратяване на огъня. Но осъждаме клането на палестинския народ от страна на Израел. Турция винаги е провеждала принципна политика, в подкрепа на справедливостта, а не силните", заяви вицепремиерът и говорител на правителството Бюлент Арънч.

Откриха телата на още 16 палестинци

Телата на 16 палестинци са намерени под развалините след израелската офанзива в ивицата Газа. Деветчленно палестинско семейство, сред ...

Палестинският въпрос се счита за национална кауза на Турция. Не минава и ден без протестни демонстрации, а депутатите приеха декларация, осъждаща действията на Израел. Турският премиер Реджеп Ердоган определи нападенията на израелската армия като геноцид, а защитата на палестинската кауза заема основно място в предизборната му кампания за президент.

Много общини обявиха бойкот на Кока-кола и на израелските стоки след израелските удари срещу Газа. В социалните мрежи се разпространяват призиви "не пийте Кока-кола заради Газа", "няма да бъдем солидарни с войната", "протестираме срещу жестокия Израел".

Ситуацията в Турция напомня кризата през 2011 година във връзка с рейда на кораба "Мави Мармара", при който бяха убити деветима турски граждани и заради който турско-израелските отношения бяха замразени. Израел миналата седмица намали състава на дипломатическите си мисии в Турция поради риск за тяхната сигурност. Страната призова своите граждани и да не посещават Турция.

Отменени са много резервации за следващите месеци, съобщават туроператорите. Делът на израелските туристи е по-малко от 1% от общия брой на туристите, поради което не се очаква като цяло това да повлияе на турския туризъм.

Израел няма намерение отново да окупира Газа

Израел не възнамерява отново да окупира Ивицата Газа. Това съобщи Haaretz, позовавайки се на министър-председателя Бенямин Нетаняху. "...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com