Турция обяви Ергенекон за "терористична организация"

20797
Турция обяви Ергенекон за "терористична организация"
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският наказателен съд обяви решението си по делото Ергенекон в 16 000 страници. По този случай стотици генерали бяха осъдени на доживотен затвор за участие в заговор за сваляне на правителството, съобщава Анадолската агенция, предаде БГНЕС.

Предполагаемият заговор за сваляне на турското правителство беше официално определен като "въоръжена терористична организация" за първи път в съда в Турция. Т.нар. мрежа "Ергенекон" беше обвинена и в работа като "дълбока държава" в рамките на турските въоръжени сили.

Върховният наказателен съд в Истанбул завърши четенето на решението си от 16 000 страници вчера. "В резултат на съдебния процес се стигна до заключението, че в Турция съществува организация, наречена "Ергенекон". Тя има характеристиките на "въоръжена терористична организация" и тази организация означава "дълбока държава", се казва в съдебното решение.

Разследването Ергенекон датира от инцидент през 2007 г., когато кашон с експлозиви беше открит е дома на бивш военен генерал. Прокуратурата свърза този случай с по-голям заговор. Разследването доведе до ареста на около 200 души, включително и висши военни генерали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com