Турция не получи място в Съвета за сигурност на ООН

22330
Турция не получи място в Съвета за сигурност на ООН

Турция не успя да получи място като непостоянна членка на Съвета за сигурност (СС)на ООН при гласуването на държавите-членки в четвъртък, предаде Би Би Си.

Петте непостоянни места отидоха при Венецуела, Ангола, Малайзия, Нова Зеландия и Испания. Може да се каже, че именно Мадрид измества Анкара, тъй като според принципа на справедливото географско разпределение в ООН две от местата в СС се полагат на държави от Европа (другата европейска държава е Литва; непостоянните страни членки се избират през две години, така че всеки 1 януари пет от старите се сменят с нови).

Нови непостоянни членки влизат в СС на ООН

Съветът за сигурност на ООН има пет нови непостоянни членки - Испания, Ангола, Венецуела, Малайзия и Нова Зеландия. Те ще са такива за ...

Върху Турция се оказва международен натиск да окажа помощ в борбата срещу "Ислямска държава", която вече месец се опитва да превземе пограничния сирийски град Кобане, населен предимно с кюрди, предаде "Преса".

Новите членове на СС ще започнат работа на 1 януари 2015 г.

Би Би Си коментира, че Турция е лобирала силно за място в СС сред 193-те държави членки на ООН, но Испания е спечелила "балотажа" за второто място, полагащо се на Европа.

Агенция "Анадола" цитира външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, според когото страната "не може да изостави принципите си в името на това да получи повече гласове".

ООН: Ебола е заплаха световния мир и сигурността

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, според която вирусът на ебола представлява заплаха за световния мир и сигурностт...

Междувременно във Венецуела се проведоха тържества след обявяването на избора на страната им за непостоянен член на СС. САЩ, които от 2006 г. се противопоставят на подобен избор, запазиха мълчание по случая и не разкриха как са гласували. Малко след обявяването на резултатите обаче посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви: "За съжаление поведението на Венецуела в ООН не е в духа на Устава на организацията, нарушаването на човешките права в тази страна противоречи на принципите на ООН".

Смята се, че изборът на Венецуела ще облагодетелства Русия и Китай, традиционно възприемани като съюзници на Каракас. Москва и Пекин са постоянни членки с право на вето. Венецуела е в близки отношения и с Иран и Сирия.

Съставът на непостоянните членки на СС в момента се допълва от Чад, Чили, Йордания, Литва и Нигерия.

На свой ред Аржентина, Австралия, Люксембург, Южна Корея и Руанда ще напуснат Съвета на 1 януари 2015 г., за да дадат път на новоизбраните.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проекторезолюция за Боинг 777

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проекторезолюция за катастрофата на Боинг 777 в Украйна, съобщи „Ройтерс". Представителят на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com