Турция маневрира между воюващите страни в Сирия

30885
Турция маневрира между воюващите страни в Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

Като евакуира десетки свои войници, обкръжени от ислямистки бойци в Сирия, Турция предотврати потенциална криза и показа способността си да маневрира между съперничещите страни, включително "Ислямска държава".

Няколкостотин турски пехотинци, подкрепени от танкове и безпилотни самолети, в събота през нощта проведоха осемчасова операция за евакуирането на 38-те войници, охраняващи гробницата на Сюлейман Шах, дядото на основателя на Османската империя.

Фактът, че нямаше сблъсъци, показва, че бойците на "Ислямска държава", обкръжили обекта, са били или предупредени, или принудени от Турция да не пречат на операцията, първата такава от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г.

"Сложихме край на играта на тези, които се опитваха да използват гробницата и нашите войници, за да изнудват Турция", каза президентът Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, без да е ясно дали говори за "Ислямска държава", кюрдските бойци или сирийската армия.

Ердоган вече не е толкова популярен сред народа си

Години наред Реджеп Ердоган живееше с убеждението, че ако не всички, то поне половината турци го подкрепят, и резултатите на изборите д...

Въпреки твърдата реторика, операцията, за която помогна скорошният напредък на кюрдските сили в Сирия, изглежда повече като еднократен тактически ход, отколкото като постоянно затвърдяване на позицията на Турция спрямо "Ислямска държава".

Войниците на гробницата бяха обкръжени в продължение на осем месеца - ситуация, която, ако беше останала неразрешена, можеше да навреди на правителството в подготовката за парламентарните избори през юни.

"Това бе прагматичен начин да се елиминира остатъчната уязвимост" каза Синан Юлген, ръководител на Центъра за икономически и външнополитически науки в Истанбул.

"Операцията не сигнализира истинска промяна спрямо "Ислямска държава" и не смятам, че мълчаливото сътрудничество с Кюрдската демократическа партия сигнализира промяна в отношенията със сирийските кюрди" добави той.

Ефективни канали

Сирия обвини Турция в агресия

Режимът в Дамаск определи като безспорна агресия нахлуването на турска част в сирийски район, контролиран от джихадистите от "Ислямск...

Като знак за гнева на Сирия, министърът на туризма Бишер Язаги каза пред Ройтерс, че провелата се през уикенда операция сочи към "цялостна координираност" между Турция и "Ислямска държава", като добави, че джихадистите екзекутират всички чуждестранни заложници с националност, различна от турска.

Говорителят на турското президентство Ибрахим Калън отхвърли реакцията на Сирия, като каза че правителството на президента Башар Асад е загубило цялата си легитимност.

Западен дипломат, базиран в турската столица, обаче каза, че е вероятно Анкара да е комуникирала предварително с екстремистите.

"Те очевидно имат много ефективни и открити канали (с "Ислямска държава"), тук не може да има съмнение", каза дипломатът. "Трябва да е имало някакво обсъждане, за да се избегнат недоразумения".

Турция и преди е преговаряла с "Ислямска държава". Миналия септември Анкара си спечели освобождаването на 46 турци, държани за заложници от екстремистите в Северен Ирак в продължение на три месеца, което Ердоган описа тогава като тайна спасителна операция.

В Турция разследват заговор за убийството на една от дъщерите на Ердоган

В Турция е започнало разследване за заговор за убийството на една от дъщерите на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде AFP. Известн...

В контраст на събитията от уикенда, Турция досега се въздържаше да използва военна сила по време на продължителната обсада на "Ислямска държава" над кюрдския граничен град Кобани, когато танковете й наблюдаваха от съседните хълмове, но не предприеха пряка интервенция, дори и когато водената от САЩ коалиция нанасяше въздушни удари срещу "Ислямска държава".

Турция е неохотен член на коалицията, понякога гневна на Вашингтон, спорейки, че Асад трябва да бъде свален от власт и че дори ако "Ислямска държава" бъде изтласкана, неговите сили или кюрдските екстремисти ще запълнят празнината.

Калън даде да се разбере, че въпреки плановете да премести гробницата на Сюлейман Шах на сирийска територия, контролирана от Кюрдския демократичен съюз - група, близка до Кюрдската работническа партия, Анкара все още я смята за "терористична организация".

"Турция доказа за пореден път, че нейната роля в сирийския конфликт не трябва да бъде пренебрегвана", се казва в съвместно изявление на Арън Щайн и Майкъл Стивънс от базирания в Лондон "Кралски институт за обединени услуги". "Тя има връзки с всички основни играчи в Северна Сирия и може да се наложи над повечето от тях, макар и с редки несъгласия".

Reuters

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com