Турция и Саудитска Арабия преговарят за свалянето на Асад?

6280
Турция и Саудитска Арабия преговарят за свалянето на Асад?
Снимка: Getty Images / Guliver

Турция и Саудитска Арабия водят преговори на високо ниво, чиято цел е да се образува военен алианс, който да свали от власт сирийския президент Башар Асад.

Това съобщават източници, запознати с хода на разговорите, пред американското издание "Хъфингтън поуст", предаде БГНЕС.

В рамките на преговорите, които са с посредничеството на Катар, Турция е предложила да осигури сухопътни войски, подкрепени от въздушни нападения на Саудитска Арабия, чиято цел ще е да помагат на умерената сирийска опозиция, която се сражава срещу режима на президента Асад, споделя един от източниците.

Според него американският президент Барак Обама е запознат с хода на преговорите от емира на Катар, по време на неговото посещение в Белия дом. Според изданието посолствата на Турция и Саудитска Арабия са отказали коментар за съобщенията за техните общи планове.

Турция, която има една от доминиращите армии в региона, подкрепя свалянето на Башар Асад от власт, но като не-арабска държава отказва да приеме по-голяма роля в Сирия без разширена интервенция от страна на сунитскта Саудитска Арабия, припомня "Хъфингтън поуст". Турското ръководство неведнъж е изразявало критики и към водената от САЩ коалиция, която е насочена срещу цели на "Ислямска държава", но не и срещу режима в Дамаск.

И преди е имало индикации, че Анкара и Рияд обсъждат сътрудничество по повод на Сирия. На 2 март турският президент Реджеп Ердоган и кралят на Саудитска Арабия Салман се срещнаха в Рияд, където обявиха споразумение за увеличаване на помощта за сирийската опозиция и увеличаване на съвместната работа по въпросите на отбраната и сигурността. Въпреки това последните новини са първата индикация за директно военно участие срещу Асад.

Изданието допълва още, че приближаването между двете страни включва и смекчаване на позицията на Рияд спрямо "Мюсюлманско братство", което е ключов момент за Турция. Двете страни влошиха отношенията си, след като се оказаха на противоположните страни на регионални конфликти, сред които и този в Египет. През лятото на 2013 г. ген. Абдел Фатах ас Сиси свали от власт демократично избрания, но все пак непопулярен президент Мохамед Морси, който беше член на "Мюсюлманско братство".

Въпреки съобщенията за съвместно сътрудничество интервенция на Турция и Саудитска Арабия в Сирия е малко вероятна преди предстоящата среща тази пролет между Обама и ръководителите на държавите от съвета за сътрудничество на Персийския залив – Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ, се казва още в статията.

Масови арести на полицаи в Турция за подмолна дейност срещу държавното управление

В 20 турски провинции днес беше извършена операция за задържане на полицаи, заподозрени в причастност към антиправителствени дейности, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com