Турция и САЩ с договор за обучение на сирийски бунтовници срещу ИД

16339
Турция и САЩ с договор за обучение на сирийски бунтовници срещу ИД

Турция и САЩ са финализирали проекта за програма за екипиране и обучение на умерени сирийски бунтовници. Това съобщи говорителят на външното министерство на Турция Танджу Билджич, цитиран от в. "Хюриет".

Според изданието в следващите дни представители от Вашингтон и Анкара ще подпишат Меморандума за разбирателство (MoU). Билджич допълни още, че по всяка вероятност обучението ще започне през март, пише БГНЕС.

Преди преговорите официално да приключат, от турска страна заявиха първи, че разговорите за тях са ясни и изчакват само одобрение от американска страна, предаде „Заман”. Важно уточнение е, че споразумението беше подписано на експертно ниво.

В рамките на програмата за три години ще бъдат обучени 15 000 сирийци на територията на Турция, Йордания и Саудитска Арабия. Тя трябва да помогне борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", която е завзела значителни територии в Сирия и Ирак, както и срещу силите на сирийския президент Башар Асад.

Припомняме, че през юни миналата година бойците на „Ислямска държава” превзеха вторият най-голям град в Ирак – Мосул. Това беше връх на възхода на ислямистите, които на практика откъснаха големи територии от Сирия.

Нетаняху използва ИД в предизборната си кампания

Не само българските политици са склонни да стигат до крайности в предизборните си кампании. Израелският премиер Бенямин Нетаняху избра ...

Досега Турция отказваше да се присъедини към коалицията, оформена от САЩ, за борба с „Ислямска държава”. След днешното споразумение обаче Анкара разширява подкрепата си за Вашингтон, след като вече участва в обучението на бойците пешмерга – кюрдските войни от Иракски Кюрдистан. Турция е съгласна да провежда обучение и на редовната иракска армия, както и да изнася оръжие за Ирак.

През миналия месец говорителят на Държавния департамент Джен Псаки коментира, че САЩ оценява високо принципното съгласие на Турция да обучава „умерено настроени сирийски бунтовници”. Попитана дали тези обучени войници ще бъдат използвани срещу режима на Башар Асад, Псаки отвърна, че това „може да се случи”, но първата и основна цел е спирането и победата над „Ислямска държава”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com