Турция готова да удари "Ислямска държава" за освобождаването на Мосул

14362
Турция готова да удари "Ислямска държава" за освобождаването на Мосул

Турция ще обсъди с иракските власти своята роля в операции срещу "Ислямска държава" /ИД/, в частност за освобождението на Мосул, когато бъде взето решение за такава операция. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в Португалия, където проведе разговори със своя колега Педро Пасос Коелю, предаде БГНЕС.

"За нас освобождението на Мосул от ИД е стратегическа и историческа мисия. Иракският президент е упълномощил заместника си Осама Наджафи да се заеме с въпроса за освобождението на Мосул. Миналата седмица той беше в Турция и обсъждахме тези въпроси. Засега обаче няма конкретно решение за нова операция или за някакви действия, различни от тези, които вече са предприети. Ако има такова решение, Турция, разбира се, ще обсъди въпроса за свое участие в операцията", цитира Давутоглу телевизионният канал Ен Ти Ви.

По въпроса за двата транспортни самолета на турските въоръжени сили, които на 3 март извършиха военни доставки в Багдад, премиерът заяви, че това е направено в съответствие с предишни договорености. "Между Турция и Ирак има споразумения в областта на отбраната и за нас стабилността в Ирак е от жизненоважно значение", каза Давутоглу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com