Турция гневна на Дейвид Камерън

20828
Турция гневна на Дейвид Камерън
Снимка: Getty Images/Guliver

Инструкция на британския премиер Дейвид Камерън до авиокомпаниите, които извършват полети до Турция, предизвика напрежение в кабинета на Ахмет Давутоглу, пишат медиите в южната ни съседка.

Информационните агенции публикуват и видеозапис, от който става ясно нареждането на Камерън авиокомпаниите да информират полицията за всички британски младежи, които смятат да пътуват до Турция, като целта е да се предотврати присъединяването им към джихадистите от Ислямска държава, предаде БГНЕС.

"Разпоредих и очаквам пряка информация за всички млади хора, които се качват на самолетите за Турция. Причина за това решение е скандалът около трите английски момичета, които през Турция се присъединиха към терористите", обяснява британският премиер във видеото.

На това кабинетът в Анкара отговори веднага, но с обвинение към Лондон и поиска бързи отговори за ситуацията с трите изчезнали момичета. Говорителят на турския президент Ибрахим Калън в специално изявление призова Лондон да засили контрола по собствените си граници, както и да информира своевременно Турция за подобни сведения. "Ние също си задаваме въпроса защо се появиха новините за английските момичета, които през страната ни са преминали в Сирия. Ако британските власти разполагат с данни за хора, които тръгват с намерения да се включат в тероризма през нашите граници, да бъдат така добри да ни информират своевременно. Необходимо е партньорство и активно сътрудничество в тази посока", казва Калън.

На свой ред английската полиция реагира на обвиненията от страна на вицепремиера Бюлент Арънч, че по никакъв начин не е закъсняла с подробната информация за трите момичета, пресекли турско-сирийската граница, а напротив, веднага е предала сигнала. Осъществен е и контакт с посолството на Турция в Лондон още на 18 февруари. Това се е наложило след сигнал на семействата на Шамина Бегум /15 г./, Кадиза Султана /16 г./ и Амира Абасе /15 г./, които научили, че дъщерите им се сражават в редиците на Ислямска държава. Родителите поискали съдействие от властите в Лондон децата им да бъдат върнати обратно във Великобритания. В свое изявление турският вицепремиер Арънч подчертава, че въпросните момичета са се прехвърлили в Сирия 3 дни след пристигането си в Турция, на 20 февруари т.г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com