Турция е спряла 10 000 бъдещи терористи да стигнат Ирак и Сирия

17852
Турция е спряла 10 000 бъдещи терористи да стигнат Ирак и Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция е спряла достъпа на близо 10 000 души, които са имали намерение да се включат в редиците на терористични групи в Сирия и Ирак.

Това каза министърът на отбраната Исмет Йълмаз, който в момента е на посещение в иракската столица Багдад. Той отбеляза, че страната му е депортирала близо 2200 души, които са искали да влязат в Сирия и "да се присъединят към въоръжени екстремистки формации", предаде БГНЕС.

По-рано Турция беше критикувана за това, че не упражнява достатъчен контрол върху притока на желаещи да преминат нелегално границата със Сирия и Ирак.

Йълмаз допълни още, че Анкара е готова да предостави на Ирак логистична и разузнавателна помощ на Ирак. "Турция ще продължи да прави каквото е по силите й за постигане на стабилност, сигурност и единство в Ирак", посочи още министърът, допълвайки, че Анкара е подготвена да обучава иракски войници, както и членове на иракските кюрдски бойци.

Според Йълмаз Анкара е готова да предостави и хуманитарна помощ за жителите на Мосул и да изгради бежански лагери за гражданите, които ще го напуснат, по време на офанзивата на иракската армия срещу града, управляван от групировката "Ислямска държава".

Турция готова да удари "Ислямска държава" за освобождаването на Мосул

Турция ще обсъди с иракските власти своята роля в операции срещу "Ислямска държава" /ИД/, в частност за освобождението на Мосул, кога...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com