Турция бомбардира позиции на ПКК

23666
Турция бомбардира позиции на ПКК

Турски самолети бомбардираха снощи мишени на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция, за първи път след обявеното от кюрдските бунтовници примирие през март 2013 г., съобщиха службите за сигурност.

Бомбардировачите на турските ВВС нанесли удари срещу позиции на ПКК, чиито бойци атакуваха от три дни пост на турските сили за сигурност в село Даглика, уточни източникът. Операцията е извършена няколко дни след бунтовете, които обхванаха кюрдската общност в цяла Турция, отнели живота на най-малко 34 души. При размириците бяха ранени стотици хора и бяха нанесени значителни материални щети.

Протестите бяха предизвикани от отказа на турското ислямо-консервативно правителство да се намеси с военна помощ, за да спаси кюрдския сирийски град Кобани, обсаден от седмици от джихадистите от групировката "Ислямска държава".

Властите започнаха през есента на 2012 г. преговори с намиращия се в затвора лидер на ПКК Абдула Йоджалан за прекратяване на бунта, отнел живота на около 40 000 души от началото си през 1984 г. Кюрдските бунтовници обявиха едностранно примирие през март, след което започнаха да изтеглян част от бойците си от Турция към базите им в планината Кандил, в северната част на Ирак.

Но те прекъснаха изтеглянето преди една година, защото смятат, че властите в Анкара не са удържали обещанията си за реформи в подкрепа на кюрдското малцинство в страната, наброяващо 15 милиона души. Напрежението между двете страни рязко нарасна след офанзивата на джихадистите срещу Кобани. Йоджалан предупреди неотдавна, че падането на града ще означава край на мирния процес и призова правителството да предприеме действия до сряда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com