Турция: За ПКК мирът е тактика

3703
Турция: За ПКК мирът е тактика

Турският вицепремиер Ялчън Акдоган отхвърли възможността за примирие от страна на Кюрдската работническа партия (ПКК), наричайки го „тактика“ в навечерието на изборите в страната на 1 ноември, предаде БГНЕС.

Висшестоящ представител на ПКК тази седмица намекна в статия в турски вестник за възможно осъществяване на примирие с Анкара. Акдоган обаче отхвърли подобна перспектива, определяйки я като предизборна тактика, пише агенция Ройтерс.

Столтенберг: НАТО не се нуждае от Русия, за да защити Турция

НАТО не се нуждае от Русия, за да защити границите на Турция от терористичната организация „Ислямска държава”. Това заяви г...

„Често виждаме терористичната организация да се обляга на подобна тактика, когато се притисната в ъгъла, запътва се към зимните си укрития или облагодетелства своето политическо разширение“, каза той пред турския телевизионен канал „Haberturk“

“На нас ни дойде до гуша от това. Ти гориш и разрушаваш, потискаш и убиваш хора, започваш война срещу държавата, след което казваш, че не искаш електоралната сигурност да бъде повлияна негативно“, каза още той.

Конфликтът между Анкара и бойците на ПКК започна отново след изборите в Турция през юни, които не можаха да излъчат категоричен победител. Макар че завърши първа, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не може де си осигури мнозинство, докато в същото време прокюрдската Народна демократична партия (НДП) влезе за първи път в парламента.

Според депутата Ертугрюл Куркчу от НДП подобно примирие би попречило на управляващата ПСР да използва ситуацията със сигурността на страната, за да създава военни зони и да оправдава вота за НДП с натиск от страна на ПКК. Анкара въведе редица военни зони и вечерни часове в Югоизточна Турция, където е съсредоточена основната част от кюрдите в страната.

Кремъл: Държим на добрите си отношения с Турция

Русия иска да запази добри отношения с Турция. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в четвъртък, след като Анкара изрази н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com