Турция: Въздушното пространство не е използвано за удари срещу ИД

13567
Турция: Въздушното пространство не е използвано за удари срещу ИД
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Турция заяви, че нито нейното въздушно пространство, нито нейна стратегическа военновъздушна база са използвани при последните удари срещу екстремистите от групировката "Ислямска държава" (ИД) в Сирия.

"Отговорът е ясен: Нито турското въздушно пространство, нито базата Инджирлик са използвани", каза представител на Анкара, пожелал анонимност. Базата Инджирлик в южната част на Турция се използва както от турски, така и от американски военни, предаде БГНЕС.

Сирийски активисти твърдят, че самолетите, извършили последните удари в Сирия, са идвали от турската страната на границата.

Засега Турция не е взела окончателно решение дали да участва активно във водената от САЩ коалиция срещу екстремистите от ИД, които държаха като заложници десетки турски граждани, включително деца и дипломати. Освобождението на заложниците в събота увеличиха очакванията, че страната ще засили сътрудничеството си със САЩ.

Президентът Реджеп Ердоган вчера приветства въздушните удари срещи радикалите в съседна Сирия, като каза, че Анкара може да предостави военна или логистична помощ за въздушната кампания. "Президентът имаше предвид, че е отворен за всякакви възможности. В нашата позиция няма промяна", каза представителят на Анкара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com