Турция: ПСР получи условията за коалиция

10976
Турция: ПСР получи условията за коалиция
Снимка: Getty Images / Guliver

Партията на националистическото движение (ПНД), която се вижда като най-вероятния коалиционен партньор на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), ако втората реши да формира коалиция, обяви основните си условия за подобна сделка.

Лидерът на националистите Девлет Бахчели заяви, че ще отговори положително на евентуална покана от лидера на ПСР Ахмет Давутоглу за среща, след като той получи мандат за формиране на правителство от президента Реджеп Ердоган, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

По време на една такава среща обаче Бахчели заяви, че ще представи на Давутоглу основните искания на партията си. Сред тях са и отказ на ПСР от идеите за увеличаване на президентските правомощия, както и да се изключат от политическия живот фигури, замесени в корупция. Бахчели ще поиска от Давутоглу и отказване от плановете на партията за продължаване на мирните преговори с кюрдите.

Въпреки своите категорични позиции обаче ПНД ще възстанови диалога с ПСР, за да се избегне политически хаос и икономическа криза.

След като станаха ясни резултатите от изборите за турски парламент в неделя, Бахчели предупреди Ердоган, че трябва да "да остане в рамките на конституционните си ограничения", или да обмисли подаване на оставка. Той също така заяви, че Турция трябва да проведе нови избори, ако ПСР не успее да договори коалиционно правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com