Турция: ЕС да затегне граничния контрол срещу джихадистите

13136
Турция: ЕС да затегне граничния контрол срещу джихадистите
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз трябва да затегне контрола по границите си, за да предотврати пътуването на джихадисти през Турция за Сирия, зави турският външен министър Мевлут Чавушоглу, предаде БГНЕС.

Всички сме съгласни, че е необходимо сътрудничество между разузнавателните служби и съответно по-добро взаимодействие в борбата срещу чуждестранните джихадисти. В това отношение сътрудничим добре със САЩ и с някои страни от ЕС. Но с голям брой държави от ЕС имаме само рутинно сътрудничество в тази област, заяви Чавушоглу, цитират от агенция МИА. Министърът припомни, че на лондонската среща на Международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" е била подчертана неефикасността в работата против джихадистите от чужбина, както и липсата на стратегия, която би блокирала пътуванията на джихадисти от Европа за Сирия.

Чавушоглу добави, че не е достатъчно само сътрудничество на разузнавателни служби, защото има случаи, когато Турция е изгонила джихадисти, но впоследствие те отново се появяват на турската граница.

Той се оплака също, че голям брой държави не вземат присърце справянето със сирийска криза: ""За жалост голям Брой държави не поемат отговорност както в борбата срещу тероризма, така и за постигането на политическо решение за Сирия", подчерта ръководителят на турската дипломация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com