Трудностите пред санкциите срещу Русия

18483
Трудностите пред санкциите срещу Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Американските компании, на които им се налага да спазват наложените на Русия санкции, се сблъскват със сериозни проблеми. На тях често им е изключително сложно да установят компаниите, принадлежащи на попадналите в списъците със санкционирани лица.

От март САЩ въведоха санкции спрямо 50 организации и 57 физически лица от Русия и Украйна, като при това срещу различните групи санкционирани действат различни санкции. Според данни на Dow Jones Risk& Compliance, те притежават дялове в хиляди компании или могат да осъществяват контрол над тях, понякога непряко. Компаниите, в които лицата имат собствени дялове или заемат мениджърски или директорски позиции (и имат възможност да влияят на техните действия) са базирани в над 70 държави, включително в САЩ.

За да не нарушават санкциите, на американските компании им се налага са събират много повече информация на настоящите и потенциални бизнес партньори, установявайки дали не са свързали с лица от списъците. А те от своя страна притежават компании по цял свят, отбелязва Джудит Ли, партньор в юридическата фирма Gibson Dunn&Crutcher. Ситуацията, по думите й, се различава от санкциите срещу други държави, където попадналите под санкции обикновено още в началото са доста по-изолирани от международната бизнес общност.
„Спазването на руските санкции е действително трудно”, отбеляза Ли.

Сред организациите, свързани с попадналите в списъците лица са финландска корабостроителна компания и компания за титан в Пенсилвания. В производителя на редоразбивачи Arctech Helsinki Shipyard по 50% принадлежат на руската Обединена корабостроителна корпорация (ОСК) и STX Finland. Въведените през юли санкции забраняват на американски компании да си сътрудничат с руски държавни компании – и в резултат под забрана попада и работата с Arctech Helsinki Shipyard, заради размера на дела на ОСК в нея.
От Arctech Helsinki Shipyard отказаха да коментират ситуацията.

В град Мун Тауншип, щата Пенсилвания, работи съвместно предприятие за производство на титан между американската Allegheny Technologies и компания, която представител на Allegheny нарича американска дъщерна фирма на руската металургична корпорация „ВСМПО-Ависма”. Държавната руска корпорация „Ростех”, попаднала в санкциите по сектори от септември, притежава 25% плюс една акция във „ВСМПО-Ависма”.
В съвместното предприятие „бизнесът върви по свой път”, коментира представител на Allegheny Technologies.

Забраната за сътрудничество обикновено влиза в сила, когато включено в списъците със санкции лице притежава 50% или повече от една компания. Но министерството на финансите на САЩ призова американските компании да действат внимателно, ако им се наложи да сътрудничат с компания, в която лице от списъците с дял от под 50%, и да преценят дали лицето фактически не контролира цялата дейност на фирмата.
„Ако си имате работа с компания, която принадлежи на 33% на включен в списъците със санкционирани хора, ще ви се наложи да се замислите”, каза на организирана от Dow Jones през април конференция Джон Смит, заместник-директор на службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC). Това е американската служба контролираща изпълнението на санкциите.

The Wall Street Journal

ЕС ще опита да повлияе на Турция за санкциите срещу Русия

Европейският съюз планира да окаже влияние на Турция относно санкциите срещу Русия и по-тясното сътрудничество в борбата с „Ислям...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com