Тридневен траур в Емирствата след като 45 войници бяха убити в Йемен

6046
Тридневен траур в Емирствата след като 45 войници бяха убити в Йемен

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха тридневен траур, след като 45 войници бяха убити в Йемен в най-смъртоносния ден досега за водената от Саудитска Арабия коалиция срещу милициите на хутите и лоялистите на бившия йеменски президент Али Абдула Салех.

За последните шест месеца, в които се водят сражения, 4 септември се оказа с най-големи загуби за частите на ОАЕ след като експлозия разтърси военна база в източната провинция Мариб. Милициите на шиитските бойци хути потвърдиха, че са изстреляли ракета, която е причинила взрива, като частите на емирствата са отговорили с нощни нападения в Мариб, Сана, Саада и Иб.

Десетки мирни граждани загинаха при въздушни удари в Йемен

Десетки души, предимно мирни граждани са загинали в сражения и в резултат на въздушни удари в йеменския град Таиз, съобщава AFP. По ду...

Престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохаммад бин Зайед ал Нахян, който е и ръководител на въоръжените сили на ОАЕ, подчерта, че страната му има решимост да продължи да подкрепя йеменците срещу „несправедливостта и агресията“.

Коалицията стартира операциите си през март, за да спре офанзивата на шиитските бунтовници, подкрепени от силите на бившия президент Али Абдула Салех, които окупираха столицата на Йемен Сана, а сегашният президент Абд РаббуМансурХади беше изгонен и е в изгнание в саудитската столица Рияд.

Междувременно, Бахрейн заяви, че пет негови войници са били убити в южната част на Саудитска Арабия, където са били разположени, за да защитят границата заради войната в Йемен.

Около 60 души, предимно военен персонал, са загинали при трансгранични нападения на бунтовниците в южната част на Саудитска Арабия, откакто коалицията започна своите въздушни удари срещу подкрепените от Иран хути и техните съюзници в Йемен. Кулминацията на кампанията беше, когато хутите нападнаха пристанищния йеменски град Аден, като преди това завзеха столицата Сана в края на 2014.

Отвлечената в Йемен французойка беше освободена

Френска гражданска, която беше отвлечена в Йемен през февруари заедно с преводача й, беше освободена и е на път за дома си. 31-годишна...

Повече от 4 500 души са загинали от началото на конфликта, включително стотици деца по данни на ООН. Организацията предупреждава, че Йемен е на ръба на глада.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com