Съдът в Истанбул започна наново процес срещу висши военни

14778
Съдът в Истанбул започна наново процес срещу висши военни
Снимка: Getty Images / Guliver

В съд в Истанбул започна повторен процес срещу над 200 военни, обвинени в заговор срещу турското правителство.

Това става, след като през юни Върховният съд анулира първоначалните им присъди. Общо 236 ответници, сред които редица високопоставени пенсионирани генерали, трябваше да се явят пред съда, за да свидетелстват по обвинения в стремеж за сваляне на правителството на настоящия президент и бивш премиер Реджеп Тайип Ердоган през 2003 г., предаде БГНЕС.

Хилми Озкок, бивш началник на ГЩ на въоръжените сили, който беше призован за свидетел, каза пред съда, че "никога не е получавал информация" за план за преврат. "Никога не съм чувал подобен план. Имаше слухове, но те не бяха достатъчно сериозни за започване на разследване или завеждане на дело", каза той пред частната осведомителна агенция "Доган".

През 2012 г. над 300 пенсионирани и действащи офицери бяха осъдени на до 20 години затвор, след като съдът постанови, че военното учение "Чук" било прикрит заговор за преврат. Те бяха осъдени за заговор за разпалване на безредици чрез атаки срещу джамии и изпращане на самолети за провокиране на конфликт с Гърция за създаване на претекст за преврат.

Сред осъдените бяха предполагаемият организатор на заговора и бивш топ генерал Четин Доган и бившите главнокомандващи на военноморския флот и на военно-въздушните сили. Но през юни Върховният съд откри пропуски в първото дело и постанови, че правата на военните офицери са били нарушени. Поради това той отмени присъдите и откри пътя за нов процес. Съдът постанови, че голяма част от доказателствата срещу обвиняемите са били придобити чрез нелегални средства, включително подслушване.

Турция с рекордни приходи от туризъм

Приходите от туризъм в Турция са се увеличили с 11% през третото тримесечие на 2014 г., достигайки рекордно високото ниво от 12,9 мил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com