"Султан" Ердоган спечели местните избори

56428
"Султан" Ердоган спечели местните избори
Снимка: Getty Images / Guliver

В разгара на корупционния скандал ислямо-консервативното правителство на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган отбеляза силна победа на местните избори, подобрявайки резултата си от 2009 година. През време на цялата кампания Ердоган повтаряше, че вотът е плебисцит, в който се разиграва собствената му съдба.

„Народът отсъжда и решението му ще бъден уважено”, заявяваше той. Харизматичният лидер на Партията на справедливостта и развитието (АКП), която е на власт от 2002 година, заложи на крайната поляризация и спечели с убедителна победа. С около 45% от гласовете, АКП остава не само първата политическа сила в Турция, но и подобрява резултатите си в сравнение с местните избори от 2009 година, когато имаше подкрепата на 38,5% от избирателите, макар и да не достига забележителните 49,5% по време на парламентарните избори през 2011 година.

Управлявайки сам партията, която създаде през 2001 година, оттогава този, чиито поддръжници и противници вече наричат „султана”, спечели всички национални и местни избори, както и два референдума. Новият управник на Турция бе само леко засегнат от протестите през миналата пролет и демонстрациите на милиони хора, които се обявиха срещу градоустройствен проект на площад „Таксим”.

Почти всекидневното изтичане на компрометиращи записи, в които милиони озадачени турци чуха Ердоган да обсъжда подкупи, политически назначения или да иска от сина си да скрие десетки милиони евро и долари, не отслабиха позициите му пред общественото мнение в страната.

Затова пък извън Турция образът на Ердоган, който бе символ за „турското чудо”, обединяващо исляма, демокрацията и икономическата динамика на фона на процеса по присъединяването на страната към ЕС, бе опетнен. Естествено, силата му се състои в този БВП на глава от населението, който за последните 10 години се утрои, но също така и в липсата на каквато и да е надеждна политическа алтернатива. Откъдето и идва изборният успех на неговата реторика за „заговори”, започната през пролетта и отново подета тази зима срещу „гюленистите”. Показателно е, че според 60% от турските граждани конспирациите са реални, но много хора вярват и в корупцията на партията, която направи от „чистотата” своя политическа емблема.

Победителят Ердоган сега обещава да „накара всички свои врагове да си платят”, както и „да ги преследва до дъното на убежищата им”. Въпреки че се намира пред заплахата от ново социално недоволство, лидерът на АКП предпочита да продължи, като все повече укрепва авторитарния характер на властта, която не се поколеба да забрани достъпа до Twitter и YouTube.

Това бе крайност в стила на Путин, чиято връхна точка може да бъде избирането на Ердоган за президент през следващото лято, ако той успее да промени конституцията, за да засили правомощията на държавния глава. А иначе, въпреки обещанията си да не се кандидатира отново за премиер, той ще участва в парламентарните избори през 2015 година или дори по-рано, тъй като, възползвайки се от устрема си, „султанът” може да бъде поблазнен от предсрочни избори.

Libération

Опозицията в Турция ще обжалва резултатите от местните избори в Анкара

Главната опозиционна политическа сила в Турция - Народннорепубликанската партия (НРП), ще внесе днес искане за оспорване на резултатит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com