Стартираха преговорите за мир между Асад и сирийската опозиция

12277
Стартираха преговорите за мир между Асад и сирийската опозиция
Снимка: Getty Images / Guliver

Представители на сирийската опозиция и пратеници на президента Башар Асад започнаха днес в Москва преговори с оглед възстановяване на диалога след близо четири години гражданска война, която взе 200 000 жертви.

Трийсет и двамата членове на различни групировки на толерираната умерена опозиция и шестчленна официална делегация начело с постоянния представител на Сирия в ООН се събраха малко след 07:00 часа по Гринуич в резиденция на руското дипломатическо ведомство, заяви пред АФП един от участниците в срещата.

Това са първите разговори между режима в Дамаск и представители на Координационния комитет на силите за демократична промяна и на кюрдите след провала на преговорите в Женева-2 през февруари 2014 г. Един от участващите в днешната среща представители на опозицията заяви, че техните очаквания са скромни поради отсъствието на другата групировка Национална коалиция на сирийската опозиция със седалище в Истанбул, смятана от международната общност за основна опозиционна сила в Сирия. Последната отказа всякакво участие, подчертавайки, че преговорите трябва да бъдат под егидата на ООН и то в неутрална държава, а не в Русия, която твърдо подкрепя Дамаск.

Асад порица американския план за обучение на бунтовниците

Сирийският президент Башар Асад заяви, че американският план за обучение на бунтовници, за да се борят срещу Ислямска държава, е "химер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com