Спорният "протокол Ханибал"

50359
Спорният "протокол Ханибал"
Снимка: Getty Images/Guliver

Въздушни удари, артилерийски обстрели, изстрели от танкове – на 1 август върху Рафа, в южната част на Ивицата Газа, се изсипа истински огнен порой. Израелската армия не скри, че концентрира цялата си огнева мощ в тази зона. Смята се, че именно там е бил отведен Хадар Голдин – израелски войник, който бе обявен за отвлечен от „Хамас” няколко часа по-рано.

Защо обаче израелската армия бомбардира масирано зона, където е можело да има и нейни хора? При това знаейки, че цивилните жертви ще бъдат големи. Според палестински източници, цитирани от израелския вестник Haaretz, само офанзивата срещу Рафа на 1 август е отнела живота на над 130 души. Сред които войникът Хадар Голдин, въпреки че не се знае дали той е убит от израелската армия или от палестински боец, който се е взривил по време на операция по унищожаването на тунел. Според вестника през този ден израелската армия е активирала „протокола Ханибал”.

„По-добре мъртъв войник, отколкото пленен войник ”

Съставен от военноначалниците в израелската армия през 1986 година след отвличането на двама израелски войници от ливанското движение „Хизбулла”, „протоколът Ханибал” бе пазен в тайна до 2003 година , когато лекар разкри документа пред Haaretz, който разказа подробно за процедурата:

„При отвличане главната мисия е спасяването на войниците ни от техните похитители, дори и да има опасност войниците да бъдат ранени по време на операцията. В този случай за да бъдат убити или задържани похитителите, може да бъдат използвани леки оръжия. Ако колата или похитителите не спрат, трябва да бъде използван снайпер, дори и това да означава наш войник да бъде уцелен. При всички случаи трябва да бъде направено всичко възможно за спирането на колата”.

С други думи „тази заповед отменя обичайната процедура на израелската армия да не стреля по посока на своите войници”, обобщава Washington Post.

Когато през 2003 година разкри „протокола Ханибал”, Haaretz обясни, че „скритото послание на заповедта е – от гледна точка на армията за предпочитане е мъртвият войник пред пленения войник, който може да бъде измъчван и заради чиято свобода държавата може да бъде принудена да пусне хиляди затворници”. Последното се случи през 1985 година, когато бяха освободени 1150 палестински затворници срещу трима израелски войници, и през 2011 година, когато Израел пусна 1072 палестинци в замяна на Гилад Шалит.

Защо Ханибал?

Според Haaretz името макар и екзотично, е избрано произволно от компютърната система на армията. Според една версия обаче протоколът е кръстен на картагенски генерал от 2 век преди Христа, който е предпочел да се отрови пред това да попадне в ръцете на римляните.

След създаването си „протоколът Ханибал” предизвика остри критики в израелската армия. Според израелския вестник поне един командващ на батальон е отказал да издаде такава заповед на своите войници с мотива, че тя е незаконна, а в много подразделения е имало разгорещени дебати относно моралната страна на въпроса. Някои войници са заявявали, че няма да открият стрелба срещу свои другари. Други пък са искали от журналисти и депутати да направят всичко възможно за промяната или отмяната на заповедта.

По-късно тази заповед е била променена така, че да нарежда „да се стреля само по колелата на кола, в която се намират пленени войници, за да не се застрашава техният живот”. Военни обаче казват, че наскоро са получили нареждане за прилагане на първоначалния вариант на текста. Командир на батальон пък има друга интерпретация на заповедта и препоръчва на своите войници, ако бъдат пленени, да се взривят с граната.

Преди 1 август „протоколът Ханибал” е бил приложен през 2000 година, когато трима войници са били пленени от „Хизбулла” на ливанската граница. 30 минути след откриването на изоставената кола, протоколът е бил задействан и хеликоптери са открили огън срещу автомобили, в които армията е смятала, че се намират тримата войници. Тримата са загинали, без да се знае дали причината е въздушният удар на израелската армия.

През 2006 година двама израелски войници са загинали по време на отвличането им от „Хизбулла”. През 2011 година бивш ливански министър на здравеопазването заяви, че войниците са убити от огън на израелската армия. По време на войната през 2008-2009 година в Ивицата Газа войници твърдяха, че къща е била бомбардирана, докато израелски войник се е намирал вътре. Официално войникът е убит от вражески огън.

Le Monde

Иран потвърди, че доставя ракетни технологии на "Хамас"

Бойците на "Хамас" изстрелват ракети срещу Израел благодарение на ирански технологии, заяви секретарят на иранския Съвет за целесъобр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com