Според турски експерт Анкара иска стратегическа роля в транзита на руския газ

6240
Според турски експерт Анкара иска стратегическа роля в транзита на руския газ

Турция е заинтересована от подписването на две споразумения с Русия за "Турския поток" (ТП) и смята да играе по активна роля в реализирането на проекта.

"Руската страна е настроена да включи договореностите по четирите отсечки в едно едно общо споразумение. Докато Турция иска да подпише едно споразумение по отсечката за 15 милиарда кубика, предназначени за вътрешните й нужди, и друг договор за транзитните мощности, за енергийния хъб, който се предполага да бъде построен в Турция". Това заяви пред ТАСС Хасан Селим Озертем, един от водещите експерти на столичния Институт за международни стратегическии изследвания и ръководител на Изследователския центъра по вопросите на енергийната сигурност, цитирано от БГНЕС.

Причината за такава политика са стратегическите интереси на Анкара, която през последните години създаде система от нефтогазотранспортни мощности от Каспиийския регион, Иран и Ирак.

"Турция търси именно сътрудничество в транзита на газ през нейна територия, а не просто да получава пари от този транзит.

Експертът смята, че едва ли Анкара ще се откаже от ТП, дори да става дума само за отсечката за вътрешно ползване и доставяни по нея газ да бъде по-скъп.

"Около 14 млрд кубика газ Турция получава през Украйна. По този маршрут и преди е имало много проблеми, от които Турция би искала да се обезопаси. Така че отделна отсечка, дори и по-скъпа заради полагането на тръбата по морското дъно, ще продължи да предизвиква голям интерес в Анкара", каза Озертем.

Относно предвижданата за Турция отстъпка за руския газ, която бе обявена в края на юли, събеседникът отбеляза, че тя има символичен характер.

ЕК предупреди Турция да прави "съразмерни" действия срещу "тероризма"

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова Турция към "съразмерни" действия срещу "тероризма", за да се избегне прекратяването ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com