След ужасяващо видео - мощни атаки на коалицията срещу "Ислямска държава"

19516
След ужасяващо видео - мощни атаки на коалицията срещу "Ислямска държава"

Коалиционните сили, ръководени от САЩ, са провели 16 въздушни атаки върху цели на "Ислямска държава" в сирийския град Рака, предаде БГНЕС. Градът е своеобразен център на силите на джихадистите и в последните седмици е обект на тежки атаки от кюрдските бунтовници.

"Това бе един от най-големите удари, които сме извършвали до днес в Сирия и ще има обезсилващ ефект върху възможността на "Ислямска държава" да се премести от Рака", коментира говорителят на Пентагона Томас Гилерън.

Ударите идват след обещанията на джихадистите да направят месец юли кървав по целия свят. Вече има заплаха към Великобритания за атентат на 7 юли, когато се навършват 10 години от атентатите в лондонското метро.

Междувременно "Ислямска държава" разпространи видео с екзекуцията на 25 сирийски войници.

Извънредно положение в Тунис

Туниският държавен глава Беджи Саид Есебси обяви извънредно положение в страната, предаде БГНЕС. Мярката е свързана с кървавия атентат,...

Във видеото се виждат деца-войници, които екзекутират с пистолети група от повече от 25 сирийски правителствени войници. На видеото са показани наредени на колене войници върху сцената на римския амфитеатър в Палмира, който преди гражданската война се използва за ежегоден международен фестивал в града. По пейките на амфитеатъра се вижда множество, наблюдаващо екзекуциите, като си личи присъствието на голям брой въоръжени мъже.

„Ислямска държава“ завзе Палмира (Тадмор) на 21 май. Падането на града стана бързо, предизвиквайки коментари сред международната общност, че правителствените сили не са направили достатъчно, за да защитят кварталите на града. При настъпването си преди обсадата, бойците на „Ислямска държава“ не са били нападани нито от сирийските военновъздушни сили, нито от американските самолети, които нанасят удари по град Ар Ракка, „столица“ на групировката.

От падането на Палмира насам има страхове, че групировката систематично разрушава културното наследство, монументи на хиляди години. Засега, няма доказателства за нанесени сериозни щети, освен част от колонада, сринала се след въздушен удар на сирийските военновъздушни сили. Групировката е обвинявана за извършени десетки екзекуции около Палмира от завземането на града.

„Ислямска държава“ е групировка, която често използва деца-войници. В завзетите от нея територии, момчетата са обучавани специално в тренировъчни лагери, като често става дума най-вече за деца от иракските провинции, граничещи със Сирия. Според иракските власти има вероятност деца да бъдат използвани за самоубийствени атентати или при други масови екзекуции.

Режимът на Асад е използвал хиляди варелни бомби за 6 месеца

Сирийското правителство е използвало 10 423 експлозивни варели (известни и като "варелни бомби") при 19 205 въздушни удара ме...

Данните на правозащитната организация Сирийска обсерватория за човешки права сочат, че бойците от „Ислямска държава“ са отвлекли над 500 деца от иракските провинции Дияла и Анбар през последните седмици, за да бъдат използвани при атаки.

Екзекуцията, показана на последното видео от „Ислямска държава, не е единствената, на която е бил свидетел древният град Палмира. Преди падането му в ръцете на джихадистите, Палмира беше известна и със строгия затвор Тадмор, където се смяташе, че са екзекутирани и измъчвани стотици политически опоненти на режима на Башар Асад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com