След кризата с България, турските ТИР-ове сега се сблъскват с налагане на Ro-La превози в Европа

89849
След кризата с България, турските ТИР-ове сега се сблъскват с налагане на Ro-La превози в Европа
Снимка: БГНЕС

След разрешаване на проблема за транзитните превози през България, турските ТИР-ове сега се сблъскват с принудителното налагане на Ro-La превози в Европа. Това касае турските ТИР-ове, желаещи да пътуват от пристанище Триест до Австрия, Германия, Холандия и Франция.

След като успяха да разрешат транзитния си проблем с България, затрудняваща превозите за Европа, турските превозвачи, достигнали чрез Ro-Ro превози (превозване на ТИР-овете по море) до пристанище Триест и желаещи да отидат до Австрия, Германия, Холандия и Франция, сега се изправят пред принудителното налагане на Ro-La превози (превозване на ТИР-овете по ж.п.).

България и Турция се разбраха за превозвачите

България и Турция договориха увеличаването на броя разрешителни. Пробивът беше постигнат след няколкочасови трудни преговори на бълга...

Използването на линиите на Ro-La става задължително за транзитното преминаване. Според съобщение на UND (Асоциацията на международните превозвачи в Турция), турски превозни средства осъществяват всяка година средно по около 120 хиляди преминавания през Австрия на път за страни от централна и Северна Европа и преди всичко за Германия, която е търговски партньор №1 на Турция. Поради наложената от Австрия годишна квота от само 15 хиляди разрешителни за транзитно преминаване, турските превозни средства остават задължени да използват за транзитните превози линиите на Ro-La. В съобщението на UND се подчертава, че резултат на тази практика, противоречаща на разбирането и правилата на свободната търговия, стотици ТИР-ове са образували голяма опашка в района на Фернети в Италия, за да преминат чрез Ro-La в Австрия: „Турските шофьори, които не могат да преминат с разрешителни в Австрия, започнаха протестни действия, за да оповестят затрудненията си поради недостатъчния понастоящем капацитет и допълнително намалените и ненавременните композиции на Ro-La заради тежките зимни условия. Състоящ се от 52 превозни средства конвой предприе действия за преминаване без разрешителни от Фернети, Италия в Австрия.”.

„В Европа има трасета, по които не могат да се движат турски превозни средства”.

Председателят на Изпълнителния комитет на UND Фатих Шенер направи оценка, че проблемът не е само на превозвачите, а касае цяла Турция и трябва да се премахнат ограниченията за преминаване на турските превозни средства по пътищата на Европа и отваряне на търговията. Фатих Шенер призовава турското министерство на транспорта, морските въпроси и съобщенията незабавно да предприеме действия: „Министерството е патрон на тази превозни средства. В Европа има трасета, по които не могат да се движат турски превозни средства. При това положение не можем да бъдем конкурентноспособни. Това е един национален въпрос и приоритет и пътищата трябва да бъдат отворени за турските камиони.”.

Фатих Шенер настоява Австрия да преустанови прилаганата спрямо турските превозвачи несправедливост: „Стоката е ваша, превозните средства са ваши; тогава какво искате? По пътищата на Европа само най-екологичният парк от камиони ли създава проблеми за Европа? В Европа има 3-4 превозвачески фирми, чийто парк от автомобили надвишава целия търговски флот на Турция. Тоест, това не е проблем на екологията и опазването на околната среда; това са затруднения, налагани Турция.”.

Предстои среща на ниво министри между България и Турция за превозвачите

България и Турция ще обсъдят днес в Анкара проблема с разрешителните за товарни превози между двете страни. Ще се търси нов подход и ...

„Ако изчакването надвиши 12 часа, задължително трябва да се даде разрешение за транзитно преминаване по пътищата”

В съобщението на UND се посочва, че отделно от това на българските и на румънските превозвачи не се налагат никакви ограничения и те свободно могат да извършват своите пътувания: „За разрешаването на проблема, подтикнал към негодувание близо 200 турски шофьори, останали без алтернатива поради квотите за транзитни разрешителни, истинската отговорност е именно на Австрия. В подписания на 20 юли 2007 година между Австрия и Турция протокол от заседанието на Смесената комисия за сухопътен транспорт, във втория абзац на раздела „Други въпроси” австрийската делегация признава, че ако изчакването надвишава 12 часа по принцип на турските превозвачи се осигурява преминаване през страната. Следователно, Министерството на транспорта, иновациите и технологиите на Австрия трябва да изпълни подписаните с Турция ангажименти и е длъжно да увеличи броя на влаковите композиции или да даде разрешение за транзитно преминаване на турските превозни средства, изчакващи повече от 12 часа.

Австрия се явява пречка за разширяване на нашата външна търговия със страни като Германия, Полша, Дания, Швейцария, Бенелюкс, Швеция, Норвегия. За осъществяването на тази търговия турските превозвачи изразходват още в първите месеци на годината разрешителните за транзитно преминаване и годишно са принудени да използват близо 40 хиляди пъти еднопосочно линиите на Ro-La. Това означава доставяне на стоките със закъснение от 3-4 дни в сравнение с превозите по сухопътния транспорт. Всяка година по направление Север-Юг и Изток-Запад през Австрия транзитно преминават средно по 4 милиона ТИР-ове. Турските превозни средства са средно около 60 хиляди, което представлява едва по-малко от 2% от този трафик, но независимо от това се правят опити за поставяне на различни пречки за затрудняване на тяхното преминаване. Порицаваме подобно поведение и призоваваме австрийските власти да изпълняват поетите задължения и да се съобразяват с Принципа на добросъвестното изпълнение на международните договори /Pacta sunt servanda/.”

Милиет

МС: Обстановката по границата се нормализира

След вчерашните активни действия от страна на държавата, обстановката по границата с Турция постепенно се нормализира, съобщиха от Мин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com