След едно десетилетие Китай ще оспорва ядрената мощ на САЩ

30802
След едно десетилетие Китай ще оспорва ядрената мощ на САЩ
Снимка: Guliver/Getty Images

Китай развива сериозно ядрените си оръжейни мощности, сочи доклад на Американо-китайската комисия по икономика и сигурност на правителството на САЩ, съобщи "Взгляд". Според авторите на документа Китай ще бъде заплаха за армията и военните бази на САЩ в западната част на Тихия океан през близките 10 г., пише сп. "Дифенс нюз", цитирано от БГНЕС.

Също така Китай ще бъде в състояние да атакува военните спътници на САЩ по различен начин – с кинетични, лазерни или радиоелектронни оръжия. "През 2014 г. Китай продължава да развива космическата си програма, която е насочена за противопоставяне на информационното превъзходство на САЩ, а също и за изваждане от строя на американски спътници, ако това се налага", е отбелязано в доклада.

Като развива космическите си въоръжения, Китай цели да увеличи равнището на ядрено сдържане, но също така да предотврати намесата на САЩ или други страни в китайските вътрешни работи. Докладът отбелязва застрашителното увеличаване на военния ядрен потенциал на Поднебесната империя. В близките пет години ядрените сили на Китай ще претърпят бързо нарастване и модернизиране. В същия период тяхната мощ ще се увеличи и чрез допълнителни мобилни платформи за ядрено оръжие – пет атомни подводници, които са в състояние да носят на борда си по 12 междуконтинентални балистични ракети /МБР/, както и развитие на МБР с касетъчни бойни глави.

През 2013 г., по информация на Пентагона, ядреният арсенал на Китай се е състоял от 50-75 МБР, а в близките 15 г. броят на тези ракети може да достигне 100. В доклада е посочено, че в момента в Китай се провеждат изпитания на нови МБР на подвижни агрегати - DF-41. Те може да бъдат разположени догодина и всяка една от тях може да носи до 10 касетъчни бойни глави с обсег на действие 11 900 км. В доклада е разгледано предположението за китайски ядрен удар срещу големи американски градове като Лос Анджелис, при което оцеляването на хора в радиус от 1200-1400 км. от епицентъра на взрива е почти изключена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com