Сирийското химическо оръжие е почти напълно унищожено, твърди ООН

6078
Сирийското химическо оръжие е почти напълно унищожено, твърди ООН

В доклад пред Съвета за сигурност на ООН генералният директор на Организацията за забрана на химическото оръжие Ахмет Узюмджу съобщи, че запасите на химическо оръжие на Сирия, както и материалите за неговото производство са унищожени на 98.8%, съобщи ТАСС.

„Всички декларирани от Сирия химикали са извозени от територията на страната и най-токсичните от тях (първа категория) са унищожени. В настоящия момент 93.7% от химическите оръжия втора категория са унищожени“, пише Узюмджу в доклада. Планира се до края на месеца да се извърши и ликвидирането на обектите за производство на бойни отровни вещества.

Дамаск на път да си върне Палмира от ИД

Войските на Дамаск, подкрепени от военна авиация, напредват в четвъртък срещу джихадистите от ИД. Те са на няколко километра от истор...

Същевременно ООН алармира за нови случаи на бойното използване на хлорни газове в Сирия. Според говорителя на секретариата на ООН по обезоръжаването, разследването е съпътствано с технически трудности. „ Следите от хлор трудно се откриват, защото те не се съхраняват дълго в почвата или в организма на човек“, каза той. Не се уточнява коя от страните в конфликта е използвала химическо оръжие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com