Сирийски ракети полетяха към Голанските възвишения

20012
Сирийски ракети полетяха към Голанските възвишения
Снимка: Getty Images/Guliver

Окупираните от Израел Голански възвишения бяха подложени на ракетен огън от Сирия в неделя, но не се съобщава за жертви. "Най-малко пет ракети, изстреляни от Сирия, удариха различни места в Голанските възвишения", се казва в изявление на израелската армия, цитирано от АФП.

По силата на международното право Голанските възвишения принадлежат на Сирия, но от 1967 г. са окупирани от Израел, вследствие от т.нар. "Шестдневна война", известна също и като "Третата арабско-израелска война". От 1981 г. в областта са в сила и израелските закони.

Ще успее ли Вашингтон да се справи с "Ислямска държава"?

Според американския президент Барак Обама "Ислямска държава", която завзе големи територии в Сирия и Ирак, представлява "тумор". Ако ...

Голанските възвишения имат огромно стратегическо значение както за Сирия (обусловено от близостта им до Дамаск), така и за Израел (заради водните източници и военния контрол над северната част на еврейската държава). Най-високият връх на израелска територия в момента е връх Хермон (2224 м), който се намира в тези възвишения. Оттам има възможност за визуален контрол на цял Северен Израел, което при евентуално изтегляне без трайно уреждане на отношенията с Дамаск крие сериозни стратегически рискове. Според израелската гледна точка, пълното или частично изтегляне на Израел от Голанските възвишения трябва да бъде предшествано от сключването на мирен договор между Израел и Сирия и пълното уреждане на спорните въпроси, особено тези, които касаят водоснабдяването на региона, сигурността и борбата стероризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com